En väldigt blodig tv-film med kända namn

FILMEN

David Hackl har mycket erfarenhet från "Saw"-franchisen som produktionsdesigner till del 2, 3 och 4 samt regissör till del 5. Speciellt mycket mer har han inte att skryta med när det gäller tyngre projekt, men uppenbarligen räckte det för att attrahera hyfsat stora namn till en tämligen platt djurskräckis. Bland rollerna hittar man James Marsden, Billy Bob Thornton, Thomas Jane och Scott Glenn och gör man lite research finns Adrien Brody, Gerard Butler, Hayden Christensen och Paul Walker bland namn som kopplats till filmen. Varför det? Jag vet faktiskt inte.

I vårt arkiv finns sedan tidigare "Hajen"-kopian "Grizzly" och den magiskt gripande dokumentären "Grizzly man" och den sistnämnda är enligt uppgift en inspirationskälla till "Into the Grizzly Maze", även om filmen i sig är mer besläktad med den förstnämnda.

Marsden och Jane spelar två bröder som är söner till en humanitär björnjägare i Alaska. Omständigheter har gjort att brödernas liv gått åt olika håll och när de nu återförenas efter sju-åtta år har Rowan (Marsden) avtjänat ett fängelsestraff för dråp och Beckett (Jane) är sheriff bosatt i föräldrahemmet. Bara där finns det en spänning mellan bröderna. Men det är inte det som är poängen med filmen, utan att rejäl grizzlybjörn gör trakten osäker. Tjuvskyttar och tjuvskogshuggare har fått sätta livet till och just nu befinner sig Becketts fru ute i skogen någonstans och bröderna ger sig i väg för att hitta henne. Samtidigt är en inte fullt lika humanitär björnjägare (Thornton) också ute i skogen med en enda uppgift: att ha ihjäl grizzlybjörnen innan den skördar fler offer. Jakten leder hela gänget in i "grizzlylabyrinten", en del av skogen där även björnar går vilse...

Filmen är kanske ingen traditionell djurskräckis, men rejält slafsig när det väl bjuds på blod. Något motiv till varför björnen är skogstokig ges inte. Den är bara det helt enkelt.

Tyvärr är filmen varken välskriven, välspelad eller välgjord. Skådespelarna gör visserligen stabila insatser men har inte så mycket att jobba med. Allt sänks framför allt av bristande specialeffekter. De känns minst 20 år gamla och hade förmodligen känts riktigt bra och trovärdiga någon gång i mitten av 90-talet, men nu blir det nästan en liten sport i sig att betygsätta de individuella scenerna utifrån hur tydligt eller otydligt man ser effekterna. Det känns som en väldigt blodig tv-film med några år på nacken, och det är ju inte ett vidare bra betyg.

Den stora frågan är varför så pass kända namn är med i filmen. Vad har producenterna för hållhakar på dem...?


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Guy Moshe, manusförfattare och regissör till den rätt så märkliga "Bunraku" är manusförfattare till denna film, tillsammans med J.R. Reher som även hittat på storyn.

2. Björnen går enligt eftertexterna under namnet "Red Machine", vilket även var arbetstiteln på filmen. Namnet i sig kommer från "Grizzly man" där en björn hette precis det.

3. Björnens riktiga namn är Bart the Bear och det är en riktig kändis som tidigare synts i filmer som "Into the Wild", "Zookeeper", "En ny start" samt i "Game of Thrones - Säsong 3".


ANDERS JAKOBSON (2015-10-12)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2015
Bolag: Scanbox
Tema: Djurskräck
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.35:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (19/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA