Politiskt rävspel i Bolivia

FILMEN

Filmtiteln "Our Brand is Crisis" tycker jag är lite knepig och osexig men det är ett citat ur filmen och den blir faktiskt logisk och träffande i rätt sammanhang. I grova drag handlar filmen om presidentvalet i Bolivia där två kandidater tar till amerikanska experter för att få till de bästa kampanjerna för att slutligen vinna valet.

Sandra Bullock spelar "Calamity" Jane Bodine, en framgångsrik kampanjledare som för tillfället lever ett tillbakadraget liv långt bort ifrån den politiska arenan. Hon blir uppsökt av en gammal kollega Nell (Ann Dowd) och hennes kompanjon Ben (Anthony Mackie) som jobbar för senatorn Castillo som kandiderar till presidentposten. Just nu ligger han 28 procent efter ledaren Rivera och Jane bryr sig inte speciellt mycket, tills Nell avslöjar att Rivera anlitat Janes värsta fiende Pat Candy (Billy Bob Thornton) som sin kampanjledare - och det är anledning nog för Jane att lämna sin vardag och följa med till Bolivia.

När Jane väl slutat må illa på grund av höjdskillnaderna får hon snabbt fart på kampanjen. Deras varumärke blir den rådande krisen i Bolivia (därav titeln) och undan för undan knaprar kampanjen in på toppkandidaterna, men det krävs en del fulspel och Pat Candy vet förstås hur man svarar med exakt samma medel.

Delar av filmen blir lite "Gudarna måste vara tokiga"-flamsigt där det omoderna Bolivia poängteras på ett lite småtokigt sätt. Andra delar är rent kaotiska och vissa är riktigt roliga. Men det finns även gott om drama och viss samhällskritik där det politiska spelets olika sidor kommer fram. Dramat ligger framför allt i att Sandra Bullocks karaktär är en komplicerad figur som förmodligen har gjort saker i sitt liv som förändrat henne för gott. Det är å andra sidan en underhållande figur som alltid verkar ha ett citat på lager för varje situation, vilket kan vara nyttigt när man vet vem man har emot sig. Och apropå det blir det en spännande kemi mellan Bullock och Billy Bob Thornton. Man köper direkt att de har en historia ihop och de scener de har ihop blir riktigt bra.

Jag känner dock att filmen spretar lite, samtidigt som den jämnar till sig när upplösningen närmar sig. Jag är lite rädd för att den kommer att försvinna i bruset, och den är kanske värd en större publik än vad den kommer att nå.


EXTRAMATERIALET

En elva minuter lång bakomfilm med fokus på Sandra Bullock och hennes karaktär ligger med som bonus. Bland lite traditionellt smörande finns det intressant information om hur hon formade rollen och såg till ha full koll på var karaktären befann sig rent mentalt genom den icke-linjära inspelningen.


TRE SAKER

1. Ursprungligen var huvudrollskaraktären en man men efter att Sandra Bullock påpekat att roller av det slaget aldrig skrevs för kvinnor pusslades manuset om.

2. I början av filmen kan man se en stillbild på Sandra Bullock från "Nätet" som här används som en arkivbild på hennes karaktär.

3. Filmen är baserad på en Netflix-dokumentär med samma namn från 2005.


ANDERS JAKOBSON (2016-04-14)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin dramakomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dramakomedi
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2016
Bolag: Warner Bros.
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
Sandra Bullock: A Role Like No Other
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (23/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA