Terminator i TV-format

FILMEN

"Terminator: The Sarah Connor Chronicles" utspelar sig efter händelserna i "Terminator 2" och Sarah och hennes son John gör allt för att hålla sig undan sina fiender. De flyttar från plats till plats men hur de än försöker så lyckas alltid Skynets agenter från framtiden (Terminatorrobotarna) hitta dem. De vägrar dock ge upp utan flyr gång på gång. Till slut får de dock nog. Istället för att fly från något de inte kan fly från bestämmer de sig för att stanna och slåss. De bestämmer sig för att se till att Skynet inte finns i framtiden och på så vis förhindra maskinernas övertagande av världen.

Till sin hjälp har de Cameron Phillips som är en god Terminator (på samma sätt som Arnold Schwarzenegger karaktär i "Terminator 2"), Derek Reese som är en Tech-Com soldat från framtiden och samtidigt bror till Johns pappa samt FBI-agenten James Ellison som från början egentligen ska plocka in Sarah för ett mord som hon anklagas för men som efter ett besök av en maskin slår sig samman med henne.

"Terminator: The Sarah Connor Chronicles" är rätt lik "Terminator"-filmerna även om vi här får en djupare förståelse för karaktärerna av den enkla anledningen att vi får se mer av dem. Första säsongen är på nio avsnitt och alla karaktärerna hinner jobbas in ordentligt.

När det sedan gäller valet av skådespelare är jag nöjd med de flesta. John Connor spelas riktigt bra av den relativt okände Thomas Dekker som visserligen hade en mindre roll i första säsongen av "Heroes". Hans mor spelas av Lena Headen och även om hon får godkänt känns det hela tiden som om hon ska brista ut i gråt och det passar inte jämt. Derek Reese spelas av Brian Austin Green som många säkert känner igen från ungdomsserien "Beverly Hills 90210". Här har han dock vuxit upp och gör ett riktigt starkt intryck.

När det sen gäller Summer Glau i rollen som seriens gode Terminator, Cameron Phillips, har man verkligen lyckats. Först tyckte jag att det såg lite konstigt ut med en så späd tjej som en oförstörbar maskin men ju mer jag ser desto mer inser jag det briljanta i det hela. Det är så oväntat att det blir bra.

Första säsongen är som sagt rätt kort och vi lämnas utan något ordentligt slut. Som tur är rullar nu säsong två på TV i USA och förhoppningsvis kommer den snart hit också för åtminstone jag är riktigt sugen på att se om de lyckas stoppa Skynet eller inte.


EXTRAMATERIALET

DVD:n innehåller en hel del extramaterial. Inte helt oväntat får vi kommentarspår till en del avsnitt (tre stycken) men det finns mer. Vi får bland annat borttagna scener från serien och här får man nog erkänna att de flesta förtjänar att hamna i papperskorgen.

Vi får också tre dokumentärer om serien. I dessa berättar skaparna av serien hur de tänkte när de skapade serien, hur de genomförde inspelningen samt hur vissa av specialeffekterna gjordes. Det som slår en mest är vilket James Cameron-komplex producenten Josh Friedman har. Han sticker verkligen inte under stolen med att han gör allt han kan för att ta tillvara Camerons (som gjorde de två första filmerna) idéer och tankar.

Vi får också se lite bortklippta misstag, så kallade Gag Reels, som är rätt underhållande. Dessutom får vi se de provspelningar Lena Headen (Sarah), Thomas Dekker (John) och Richard T. Jones (James) gjorde när de sökte sina respektive roller. Vi får även se hur Summer Glau tränar dans samt animerade storyboards som verkligen visar hur skaparna av serien planerade avsnitten.

Sen får vi även en förlängd version (med 8-9 minuter) av avsnitt sju, "The Deamon Hand". Den innehåller en scen där Sarah berättar om sin barndom bland annat. Man kan dessutom välja att bara se de nya scenerna eller hela avsnittet.

Ordentligt dokumenterat med andra ord.


TRE SAKER

1. Jag kan inte komma över hur lik Lena Headen som spelar Sarah är Jill Johnsson. Jag förväntar mig nästan att hon ska bryta ut sång vilken sekund som helst.

2. Specialeffekterna är riktigt bra för att vara en TV-serie. Jag är nöjd.

3. Säsongen blev så kort som den blev på grund av manusförfattarstrejken i USA.


HANS-ÅKE LILJA (2008-12-19)
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (4)
20 senaste recensionerna i kategorin science fiction
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Science fiction, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 3
Utkomstår: 2008
Bolag: Warner Bros.
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk Widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Commentaries on 3 key episodes by executive producer Josh Friedman and cast/crew, Creating the chronicles: 3-part look at the series' production process, Broadcast version and extended cut of episode 7, The Demon Hand, Cast audition tapes, Terminated scenes: Unaired moments, Storyboard animatic, Summer Glau dance rehearsal and Gag reel
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA