Fortfarande fräsch efter 92 avsnitt

FILMEN

"CSI" tuffar här in på sin fjärde säsong och är starkare än någonsin. Det känns inte som om det finns något som kan stoppa serien från att förbli den succé de är idag. Säsongen tuffar på i samma takt och stil som tidigare och jag får erkänna att det inte direkt är någon större skillnad på säsong tre och fyra vad gäller upplägg och karaktärer. Ändå lyckas man hålla serien fräsch och intressant.

Något som blir väldigt uppenbart såhär efter tre, fyra säsonger är att i stort sätt varje avsnitt innehåller två historier, en huvudhistoria som får ta mest tid i avsnittet men samtidigt en andra historia som ibland kan vara nog så viktig.

I extramaterialet kallas dessa för en "A story" och en "B story" och där menar man att "A storyn" är den historien som får två tredjedelar av avsnittet och "B storyn" den som får den resterande tredjedelen. Detta koncept med två historier i samma avsnitt är knappast något nytt men funkar väldigt bra här då man har en ganska så stor rollista och det skulle bli väldigt trångt om alla i teamet jobbade på samma fall...även om det också händer ibland.

Detta tillåter ju samtidigt att karaktärerna får utvecklas i och med att ingen av medlemmarna i teamet reduceras till en bifigur utan alla har sin plats i serien. I och med att det finns två fall i varje avsnitt kan alla ta plats i serien. Är författarna på riktigt bra humör hör dessutom "A storyn" och "B storyn" ihop på något sätt.

Det är bara att konstatera att bra manus och intressanta karaktärer gör att "CSI" är och förblir en av de största i den hela tiden växande djungeln av nya TV-serier.


EXTRAMATERIALET

Säsong fyra har ett väldigt intressant extramaterial som består av fyra dokumentärer som tar oss igenom manus, förproduktion, produktion och efterproduktion fram till det färdiga avsnittet.

Det är riktigt kul att se hur ett avsnitt blir till från första idén till dess det är inspelat och klart.


TRE SAKER

1. Till säsong fyra har Grissom också skaffat sitt nu så karaktäristiska skägg.

2. I och med säsong fyra har 92 avsnitt av serien visats. I USA är man nu uppe i säsong åtta och 179 avsnitt. Det finns med andra ord lite kvar att se.

3. Jag surfade lite och kollade på affischer för "CSI" och det är fascinerande att se att TV-serier ofta får lika påkostade affischer för promotion som biofilmer.


HANS-ÅKE LILJA (2006-09-20)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (27)
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 6
Utkomstår: 2006
Bolag: Pan Vision
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Episode commentary och Evolution of an Episode
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA