Den ultimata hämnden, eller?

FILMEN

Tänk dig att din fru och dotter mördas på ett brutalt sätt. Tänk dig att du tvingas se på när det händer. Tänk dig sen att rättsväsendet sviker dig så att en av förövarna, den mest drivande, kommer undan i stort sett helt ostraffad. Precis detta händer Clyde Shelton. Tio år senare är han tillbaka och nu vill han ha hämnd…och det inte bara på förövarna. Clyde tycker nämligen att alla inblandade, domare, advokater och åklagare är lika skyldiga. Och nu ska de få betala.

Så långt låter "Law abiding citizen" som vilken dussinfilm som helst men det finns en skillnad, ett djup som ofta saknas när det gäller sådana här filmer. Saken är nämligen den att i början av filmen känner man för Clyde och lider något grymt med honom för det han råkar ut för men ju längre filmen går desto mer blir det Clyde som är den elake, den som är ett hot mot rättsväsendet och de oskyldiga medborgarna.

Den som ska stoppa Clyde är Nick Rice, åklagaren som gick med på den deal som startade allt detta för tio år sedan. Även han är en av Clydes måltavlor, men samtidigt behöver Clyde honom för att driva igenom sin hämnd. Plus att han gärna vill straffa Nick för det han gjort mot honom och hans familj.

Jag gillar "Law abiding citizen" och både Gerard Butler (Clyde) och Jamie Foxx (Nick) är verkligen bra i sina roller. Foxx är den korrekte åklagaren i kostym och en bra bit upp på karriärstegen. Kanske bryr han sig mer om sin egen karriär än att rättvisa skippas men han ser inga problem med det. Han intalar sig att det han gör ändå är rätt. Butler är den desperate fadern vars hämnd från början känns rättvis men som sen övergår till något helt annat. Det är kanske att ta i, men ordet terrorist dyker upp i tankarna. Dock lyser hans desperation i genom för det står utom allt tvivel att när allt detta börjar är det hans familj som ska hämnas och inget annat.

Genom hela filmen sitter man dessutom och undrar hur Clyde bär sig åt. Jag ska inte avslöja det här men det är rätt spektakulärt och oväntat…


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av en intervju med Gerard Butler där han bland annat berättar hur filmen blev till och att han personligen är väldigt involverad i den. Han berättar dessutom att Frank Darabont ("The Mist" och "Den gröna milen") var påtänkt som regissör. Vi får också se en trailer för filmen som jag tycker avslöjar på tok för mycket.


TRE SAKER

1. Jag ska inte avslöja filmens mest oväntade scen, men håll ögonen öppna efter en telefon…

2. Från början skulle Foxx spela Clyde och Butler Nick men sen bytte de roller…

3. Redan tidigt i filmen visar Clyde vad han kan genom att bedöva sin fru och dotters mördare med en specialbyggd pistol. Detta ger en liten föraning om vad som komma ska…


HANS-ÅKE LILJA (2010-02-28)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2010
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: DTS 5.1 HD MA
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
Intervju med Gerard Butler samt en trailer.
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA