Draktränaren mot drakjägarna

FILMEN

Vi är tillbaka på Dräggö där vikingar och drakar nu lever i symbios. Man spelar en sorts fotboll där det gäller att, flygande på en drake, fånga in får för att sen stoppa dem i en korg. Flest får vinner. Hicke är dock mer intresserad av att utforska omgivningen nu när han kan göra det flygande. Han söker ständigt nya områden som han kartlägger. En dag hittar han dock något han inte letade efter. Nämligen ett gäng drakjägare. De jagar och fångar in drakar som de sen ger till en drakmästare som med hjälp av en gigantisk alfadrake styr de infångade drakarna till att göra som han befaller och nu är han ute efter Dräggös drakar.

Förutom att rädda Dräggö råkar Hicke dessutom hitta sin mamma som varit försvunnen i massor av år och lurat alla att hon dött. I stället har hon precis som Hicke räddat och levt med drakar. Så med familjen samlad (åtminstone tillfälligt) gör de tillsammans allt de kan för att rädda Dräggös drakar.

Filmen är perfekt för så väl stora som små och alla finner något i den som man tycker om. Och det råder ingen brist på fantasi när man skapat alla drakarna vi ser i filmen. Det finns alla varianter, storlekar och utseenden. Ingen är den andra lik och alla har de fått egenskaper som är unika för just deras ras. Det måste ha lagts ner många timmar på att få till allt vi ser.

Precis som i första filmen faller man för karaktärerna, även Hickes pappa som kan framstå som lite burdus. Han vill dock bara vad som är bäst för Hicke och visst han har lite svårt att lyssna men han vill väl och oftast ordnar det sig. Animeringen är toppkvalité och det finns inget att klaga på. Rösterna passar karaktärerna och man skrattar, förfasas, hejar på dem och hoppas att de ska lyckas med sitt uppdrag att rädda alla drakar - vilket man ju redan egentligen vet att de kommer göra.


EXTRAMATERIALET

Vi får en hel del fakta om drakar och vapen och liknande men det som är mest intressant bland extramaterialet är borttagna scener och en extrafilm. Denna 26 minuter långa film berättar om hur detta fårfångarspel vi ser i filmen uppfanns och framförallt vem som uppfann det.


TRE SAKER

1. Roligaste scenen i hela filmen är när Tandlöse upptäcker att han har småvingar på ryggen som han inte tidigare vetat om.

2. Johannes Brost gör rösten till smeden Gape.

3. Precis som första filmen finns även denna i en 3D-variant.


HANS-ÅKE LILJA (2014-11-04)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (2)
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2014
Bolag: Dreamworks
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.35:1
Extramaterial:
Dawn of the Dragon Racers, Fishleg’s Dragon stats, Drogo's war machines, Berk's dragon world, Hiccup's inventions in flight, deleted scenes, still gallery
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA