Girl power ända ut i fingerspetsarna

FILMEN

"Whip it". Redan när jag såg trailern för filmen visste jag att det här var en film i min smak. Den här ville jag se och recensera. Ibland (väldigt ofta) visar dock trailers helt fel bild av slutresultatet. Men inte den här gången. Jag hade rätt redan från start, den här filmen passar mig som handen i handsken. Den här filmen är ren och skär girl power.

"Whip it" handlar om 17-åriga Bliss Covender (Ellen Page) som bor i en liten håla utanför Austin i Texas. Hennes dröm är att ta sig bort från hålan hon bor i och helt enkelt göra något med sitt liv. Bliss mamma (Marcia Gay Harden) lever genom sin dotter och släpar med henne på diverse skönhetstävlingar, något som Bliss avskyr – men gör för sin mammas skull. En dag åker Bliss och bästa vännen Pash (Alia Shawkat) till Austin där de går på sin första roller derby-tävling. Bliss blir genast förälskad och genom en uttagning kommer hon med i ett av lagen som heter Hurl Scout. Bliss blir snabbt en vass rookie som skördar framgångar på banan. I familjen är det ingen som vet vad Bliss sysslar med och för att kunna träna med laget tvingas hon smyga. Givetvis skapar det här komplikationer längre fram.

Även om storyn inte är svår att lista ut gillar jag filmen som attan. Ellen Page är lika bra som alltid och Drew Barrymore, Juliette Lewis och Eve är tre sköna brudar som gör schyssta rolltolkningar. Det är så skönt att se dessa tuffa brudar och att de har massor kvar att ge på filmduken. Barrymore är outstanding med den lite lätt blåsta roll hon spelar. Överlag är replikerna i filmen väldigt roliga och jag skrattar högt flera gånger. I Barrymores första scen med repliker har hon stödkrage och hennes kommentar där är outstanding.

Trots att jag aldrig hört talats om sporten tidigare är det förvånansvärt lätt att hänga med på vad sporten handlar om. Det är nog mycket tack vare att man i början av filmen går igenom reglerna på ett pedagogiskt vis. Tänk, den här sporten greppar man på en gång till skillnad mot baseball som jag efter otaliga filmer ändå inte förstår reglerna i. Som tränaren Razor ser vi Andrew Wilson. Hans karaktär är brutalt skön och jag blir nästan lite kär i den coola snubben som coachar tjejerna på sitt egna lilla vis. Wilson har spelat mot Barrymore flera gånger tidigare så jag gissar att det finns en riktigt bra personkemi skådespelarna emellan. Dessutom är han äldre bror till Luke och Owen Wilson.

Filmen är riktig feel good. Det är genomgående en skön men sjuk stämning i filmen och naturliga skådespelarinsatser förhöjer helheten. Den handlar om att hitta sitt kall och filmen visar gärna starka tjejer i bästa "Charlies Änglar-anda". Utan att avslöja för mycket kan jag även berätta att slutet passar in riktigt bra. Dessutom är poolscenen mellan Bliss och hennes kärlek Oliver (Landon Pigg) värd att nämnas lite extra. En mycket cool lösning på en kärleksscen som jag aldrig sett förut. Dessutom spelas svensk musik (fast på engelska) när paret hånglar loss. Jens Lekman bidrar med bland annat "Your arms around me".


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Filmen är regisserad av Drew Barrymore som alltså även medverkar i filmen.

2. I sluttexterna får vi se en del bloopers och extramaterial i form av små bortklippta scener.

3. Musiken i filmen är kalasbra. Bland annat hör vi Jens Lekman, Kings of Leon, The Ramones, Dolly Parton, The Strokes och Wilson Phillips. Sammanlagt är det 57 låtar på filmens soundtrack. Musiken spelar alltså en ganska stor roll i "Whip it".


MARIA EREMO (2010-05-14)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2010
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.40:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (13/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA