En parallellt berättad gemensam historia

FILMEN

"Flipped" är en film som inte har någon startsträcka alls. Tämligen omgående är man fast i filmen och engagerar sig i karaktärerna och sitter mest och småmyser. Det hör inte till vanligheterna att man så snabbt kommer in i en film.

Den här filmen berättar historien om två barn som träffas i väldigt ung ålder och sedan finns vid varandras sidor vare sig de vill det eller inte. Eller, jag ska kanske skriva "historierna" för de är två, men ändå samma. Filmen "flippar" nämligen då och då och byter perspektiv från den ena karaktären till den andra, backar lite så vi får se samma situation en gång till fast från en annan vinkel och dessutom, via voice-over, höra den andra karaktärens tankar och funderingar.

Det är Bryce (Callan McAuliffe) som flyttar in mitt emot Juli (Madeline Carroll) när de båda är i sjuårsåldern. För hennes del är det kärlek vid första ögonkastet och Bryce har knappt hunnit kliva ur bilen innan Juli är där som en igel. För hans del handlar det knappast om någon kärlek utan han upplever att den där grannflickan bara är konstig och påhängsen.

Så fortsätter det. Merparten av filmen utspelas runt sex år senare när de båda är nykläckta tonåringar med bråkande hormoner och andra känslomässiga problem. Så småningom ska balansen byta riktning och Bryce blir den som har känslor för Juli i stället för tvärt om.

Juli är den som funderar och har en mer utvecklad fantasi jämt emot den mer stela och grubblande Bryce. Samtidigt är det en stor skillnad mellan deras familjer där det finns fördomar från båda håll, vilken får stort utrymme att utvecklas under filmens gång.

Det är Rob Reiner som skrivit och regisserat filmen och han är ju en filmskapare som kan göra mysiga filmer ("The Bucket List - Nu eller aldrig"), starka ungdomsskildringar ("Stand by me") och filmer om trassliga förhållanden ("När Harry mötte Sally"). "Flipped" är som en blandning av dessa tre, och en väldigt mysig och bra familjefilm.

Det är även roligt att se Madeline Carroll igen. Redan för ett par år sedan berömde jag hennes skådespel i "Swing Vote" där jag benämnde henne som "en av de mest lovande barnskådespelare jag sett på länge". Nu är hon lite äldre men fortfarande ruskigt bra.

Jag gillar det annorlunda upplägget på historien och tycker att Reiner regisserat sina skådespelare bra. Allt som allt en riktigt trevlig film.


EXTRAMATERIALET

Här finns ett litet obetydligt klipp från en sekvens där barnen ska kyssa varandra. Det är en märklig mix av bloopers och bakomfilm som är över på tre minuter.


TRE SAKER

1. Den svenska baksidetexten är helt åt väggarna fel och uppenbart inte skriven av någon som sett filmen. Till att börja med står det att Bryce och Juli träffar varandra i åttonde klass och att vi får följa dem ända till studenten. När jag tittar på den norska och danska texten (den finska förstår jag inte) så har de i alla fall korrekt information.

2. Mer som är galet: situationen som skildras på omslaget är inte med i filmen, men å andra sidan så är situationen som finns på filmens originalaffisch inte heller med i filmen.

3. Filmen bygger på en roman, men den utspelar sig i modern tid. Att filmen flyttats 40-50 år bakåt i tiden känns utifrån storyn helt rätt.


ANDERS JAKOBSON (2011-05-24)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (3)
20 senaste recensionerna i kategorin dramakomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dramakomedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Warner Bros.
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Flipped: Anatomy of a near kiss - Co-stars Madeline Carroll and Callan McAuliffe experience their first kisses in front of a film crew - giggles and all
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA