Verklighetsbaserad orättvisa film

FILMEN

Ibland kan jag fundera lite extra på varför en del mycket bra filmer inte ens går upp på bio medan skitfilmer får enorm marknadsföring. Jag vet svaret men det kan ändå irritera mig på att filmer som "Conviction" förmodligen hade gått mig helt förbi om det inte vore för DVDKritik.se.

Betty Anne Waters (Hilary Swank) bror Kenny Waters (Sam Rockwell) sätts i fängelse för ett mord han hävdar att han inte begått. Det får Betty Anne att besluta sig för att börja studera juridik för att på så vis bli advokat och hjälpa sin storebror ut ur fängelset. Betty Anne försakar sitt äktenskap och sitt egna liv för att fullfölja det hon lovat sin bror – att få göra honom till en fri man, trots att hon har två små barn att ta hand om. En 18-årig lång kamp tar sin början och Betty Anne är inte den som ger sig i första taget trots att det sliter på henne. Vi får följa de båda syskonen från att de är barn och växer upp i olika fosterhem med en biologisk mamma som inte tar sitt ansvar. Syskonen har alltid varandra och det är inte svårt att förstå det starka bandet mellan dem när man får se återblickarna från deras tidigare liv. Kenny är inte Guds bästa barn och på grund av detta utsätts han för korrupta poliser som gör allt för en fällande dom.

Det sjuka är att det här är sant. Historien är verklighetsbaserad och det gör att man blir ännu mer arg. Melissa Leo spelar en bitchig polis som är den kvinna som verkligen vill sätta dit Kenny. Även om hon inte gör någon stor roll så är hennes insatser mycket bra. Juliette Lewis har en ännu mindre roll som hon ger liv åt på ett sätt som bara hon kan. Minnie Driver och Peter Gallagher spelar juridikstudent respektive advokat och jag upplever att alla karaktärer får en extra glans tack vare duktiga skådespelare. Sticker ut gör ändå Sam Rockwell som Kenny, han har något alldeles extra.

Det här är en film som andas väldigt mycket "Erin Brockovich" och det är egentligen inget konstigt alls. Den lilla människans kamp mot rättvisan gör att likheterna gång på gång blir slående. Det blir en del tårar och massor av värme och att veta att så starka syskonband finns på riktigt gör mig alldeles varm om hjärtat.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Kenny åldras verkligen in i fängelset. Jag menar att de på ett snyggt sätt har fått till hans utseende riktigt verklighetstroget vad 18 år av inspärrning kan göra mot en människa.

2. Filmen har nominerats, och vunnit priser, i ett flertal galor, främst för skådespelarnas insatser.

3. Manusförfattaren Pamela Gray lade ner åtta år på projektet som först var på tills Universal drog sig ur 2004. År 2007 fick man independent finansiering och Hilary Swank, Sam Rockwell och Minnie Driver gick med på en lågbudgetersättning.


MARIA EREMO (2011-05-19)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA