En bra katastrof

FILMEN

Tänk dig att det en helt vanlig dag blir strömavbrott. Inget ovanligt med det eller hur? Lägg sen till att när strömmen kommer tillbaka är alla andra borta. Lite mer underligt. När sen det enda som finns kvar av dem är deras kläder börjar det bli riktigt underligt eller hur? Detta är vad personerna i "Vanishing on 7th Street" upplever. De få som finns kvar vill säga.

Det ska nämligen visa sig att det som räddat dem var att de råkade ha en annan ljuskälla i närheten när strömmen gick. Den gjorde så de "skuggor" som tagit alla andra inte kunde komma åt dem. Med andra ord gäller det alltså att alltid ha någon ljuskälla till hands. Det blir den handfull personer som samlats på en bar brutalt uppmärksammade på.

Jag gillar upplägget på filmen. Den är visserligen en B-film vad gäller skådespelare och specialeffekter men den är ändå riktigt intressant. De skuggor som alla fruktar ser mest ut som skuggdjur man brukade göra framför en ficklampa som liten och de skulle definitivt kunnat gjorts bättre. Men trots det och att ingen av skådespelarna är något Oscarsmaterial utan mest gör det de ska är det underhållande. Samma hopplöshet som brukar infinna sig i zombiefilmer infinner sig här och det gillar jag.

Själva idén fungerar med andra ord alltså. Några få människor blir ensamma kvar och ställs inför ett övermäktigt hot. Ett hot som de omöjligt kan övervinna. Den hopplöshet de känner ger filmen en bra känsla och den är det inget fel på och tack vare den blir "Vanishing on 7th Street" trots alla sina brister till slut en rätt trevlig upplevelse.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. I baren finns en jukebox och när strömmen minskar blir det samma effekt som om man spelar en LP-skiva på fel hastighet. Jag visste inte att man kunde få den effekten med en CD-skiva...

2. Hayden Christensen känner säkert många igen som Anakin Skywalker från "Star Wars" även om han åldrats lite sen dess.

3. Jacob Latimore som spelar James (och som gör det rätt bra) har bara en tidigare roll på meritlistan. Det var när han spelade barn #1 i "One Tree Hill".


HANS-ÅKE LILJA (2011-11-02)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (23/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA