Välgjord indiefilm trots välbekant upplägg

FILMEN

Redan av titeln börjar man associera till "Zombieland" och när upplägget är i princip identiskt så är jämförelsen ett faktum. Men det finns också två drastiska skillnader: här handlar det om vampyrer och filmen saknar helt och hållet humoristiska inslag.

I stället känns det som man plockat lite inspiration från den kargt bistra "Vägen" där samhället kollapsat efter en katastrof och mystiska kulter skapats bland de överlevande. Katastrofen i det här fallet är en vampyrpandemi som spridit sig över världen. Vampyrerna är svartdrägglande och livsfarliga, men med rätt kunskap kan man hantera dem.

Vår huvudperson är tonåringen Martin (Connor Paolo) som blir vittne till när en vampyr har ihjäl hela hans familj. Att Martin överlever beror på att den mystiska Mister (Nick Damici) kommer till hans hjälp. Mister är en hemlighetsfull vampyrdödare vars rykte är vida känt. Han tar sig an Martin och börjar lära honom de olika sorternas vampyrer och hur man har ihjäl dem. Det är inte bara att sticka ett påle genom deras hjärta.

Tillsammans reser de norrut. Målet är New Eden, en fristad i det som en gång var Kanada. Gränserna har liksom suddats ut. På sin väg stöter de ihop med några andra människor som kommer med i deras följe - en nunna (Kelly McGillis), en gravid flicka (Danielle Harris) och en före detta soldat (Sean Nelson). På vägen stöter de även på en livsfarlig religiös kult som kallar sig Brödraskapet, som ska hänga i väldigt länge och kanske till och med är farligare än vampyrerna.

"Stake Land" är ganska uppenbart en indiefilm. Ingen etablerad regissör och inga stora namn bland skådespelarna, men det är inget fel på hur filmen berättas, hur den spelas och hur den ser ut. Jag är väldigt trött på vampyrtrenden som råder just nu, men "Stake Land" ger mig hopp. Den bjuder på något annat, även om det i stora drag är en sorts variant av "Zombieland" nästan rakt av. Den unga adepten som blir upplärd av den effektiva mästaren och resan genom ett dött land.

Det är en bra känsla i filmen hela vägen men det finns dock två saker som jag inte alls gillade. Det ena är några "Karate Kid"-aktiga scener där Mister lär Martin olika rörelser och det andra är filmens actionfinal som tyvärr känns rätt så fånig. Lyckligtvis slutar inte filmen där utan det finns lite tid över att vända filmen på rätt köl igen. En bra skräckfilm är det hur som helst.


EXTRAMATERIALET

På denna hyrversion finns inget extramaterial, men det är också den enda version som finns av "Stake Land" i Sverige. Det går alltså inte att köpa filmen, men väl hyra den.


TRE SAKER

1. I rollen som Brödraskapets ledare hittar man den skallige Michael Cerveris som för ""Fringe"-fans är känd som The Observer. Det ryktas även att Cerveris ska göra rollen som Lex Luthor i Zach Snyders "Man of Steel" vilket jag tycker låter som en utmärkt roll för honom.

2. Doldisen Nick Damici som spelar Mister har även varit med och skrivit manuset tillsammans med regissören Jim Mickle.

3. Jim Mickle har inte så många regissörsjobb på meritlistan, däremot har han varit involverad i flera filmproduktioner som chefspassare, passare, passarens assistent, chefselektriker med mera.


ANDERS JAKOBSON (2011-11-04)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: SF
Tema: Vampyrer
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (23/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA