Underbar rollprestation av Foster

FILMEN

"The stranger inside" inleds med att radioprataren Erica Bain och hennes fästman blir brutalt misshandlade när de är ute och rastar hunden. Erica överlever medan hennes fästman dör av sina skador. Erica traumatiseras svårt av händelsen och har till en början svårt att ens lämna lägenheten. Till slut ger hon sig ut och försöker återta sitt sargade liv vilket tyvärr går det inte så bra. Hon bestämmer sig därför för att inhandla en pistol. Ett lagligt köp tar dock 30 dagar så Erica bestämmer sig för att nappa på ett erbjudande om att köpa en pistol olagligt.

Av en slump hamnar hon sedan i en situation där hennes liv återigen står på spel. För att klara sig använder hon pistolen till att döda en människa. Hon får panik och lämnar platsen även om hon nog klarat sig då hon handlade i självförsvar, även om hon sköt med ett olagligt vapen.

Efter händelsen inser Erica att hon faktiskt mår rätt bra efter att ha dödat en annan människa. Hon tar på något underligt sätt kontroll över sitt liv igen. Hon känner sig inte som ett offer längre. Några nätter senare befinner hon sig återigen i en situation där hennes liv är i fara och återigen använder hon sitt vapen…

Polisen står handfallna och har inget att gå på. Förövaren (Erica) är så anonym att ingen lagt märket till henne. Erica å andra sidan mår allt sämre för varje gång hon försätter sig i dessa situationer. För nu är det hon själv som ser till att hon hamnar i farliga situationer. Så en dag får polisen napp i utredningen om vem som mördade hennes fästman. Erica tas in för att peka ut honom i en konfrontation. Hon väljer dock att säga att hon inte känner igen någon, hon har nämligen bestämt sig för att ta han om honom själv.

Medan allt detta händer utvecklas det också ett band mellan polisen som utreder de mord Erica utför och Erica. Frågan är om han kommer att lista ut att det är hon som är den han jagar och om han i sådant fall kommer att kunna avslöja henne?

Nu låter kanske "The stranger inside" som värsta actionfilmen men så är definitivt inte fallet. Erica som spelas extremt bra av Jodie Foster är definitivt inte någon Rambofigur utan snarare en mycket bräcklig kvinna som råkat ut för något hemskt. Man kan inte låta bli att tycka att hon faktiskt gör det rätta, även om hon själv mår riktigt dåligt av det.

När det sedan gäller filmens trovärdighet är den kanske inte hundraprocentig. Hela situationen känns lite överdriven men ända fram till den slutgiltiga uppgörelsen kan jag köpa det. Sen går det dock utför. Förvandlingen från vanlig Svensson till en kallblodig mördare går lite för fort och har lite för stora hopp för min smak. Det håller helt enkelt inte… även om det är rätt bra underhållning.

Jodie är dock perfekt i rollen som liten traumatiserad kvinna och jag kan på rak arm inte se någon som skulle kunna göra rollen som Erica bättre än henne. "The stranger inside" får ses som en spännande och underhållande, om än ej helt realistisk, film även om själva misshandelsscenen är otroligt stark och realistisk.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av en bakom kulisserna-film som berättar en hel del om hur manuset utvecklats från det första utkastet till den version som till slut filmades. Vi får också se hur det gick till under inspelningen.

Sen får vi också se några alternativa scener och jag kan bara hålla med om att de passar bättre som extramaterial än en del av filmen.


TRE SAKER

1. Ericas fästmannen spelas av Naveen Andrews som också kan ses i rollen som Sayid i TV-serien "Lost".

2. Jodie Fosters sminkning efter att hon misshandlats är hur bra som helst. Det ser verkligen äkta ut.

3. Filmens originaltitel är "The Brave One". Varför man ändrat har jag ingen aning om.


HANS-ÅKE LILJA (2008-05-07)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Warner Bros.
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen
Extramaterial:
I Walk The City: Neil Jordan creates a film that pays homage to the vigilante film genre och Additional scenes
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (23/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA