Vad tar ni för liket där i fönstret?

FILMEN

Filmen inleds med att gravplundraren Willie Grimes (Larry Fessenden) blir avrättad genom halshuggning. I fängelset väntar hans kollega Arthur Blake (Dominic Monaghan) på att gå samma dystra öde till mötes. Men innan det är dags får han besök av prästen Duffy (Ron Perlman) som har till sin uppgift att teckna ned Arthurs levnadsöde under hans sista fem timmar i livet.

Så mot en flaska whiskey börjar Arthur berätta om hur han som barn stötte ihop med Willie och hamnade i gravplundringsbranschen. Hårt styrda av den onda Dr Quint (Angus Scrimm), som hotar med att sätta dit dem om de sviker honom, tvingas de leta rätt på lik efter lik och leverera till doktorn. Allt som tiden går blir det allt svårare att hitta lik och paret börjar gräva upp konstigare saker, samtidigt som de konkurerande gravplundrarna Murphyklanen är på dem.

"I Sell the Dead" är en smårolig skräckfilm som har rätt mycket glimten i ögat. Det är inte så seriöst, men det är samtidigt inte oseriöst. Att filmen inte backas upp av världens fetaste budget är ganska uppenbart då vissa specialeffekter inte alls håller i jämförelse till vad som är standard nu för tiden, men samtidigt känns det som man lagt pengarna på rätt saker. De "monster", om man nu ska kalla dem det, som finns med i filmen ser riktigt bra ut. Dessutom har man filmat större delen av filmen i befintliga miljöer vilket lyfter slutresultatet avsevärt.

Upplägget med det återblickande historieberättandet gör att filmen blir lite episodartad och utdragen, och det där riktiga flytet i narrativet saknas. Det tar dessutom ganska lång tid innan man börjar bjuda på de riktiga godsakerna. Humorn i filmen är ganska tillbakalutad och det skulle nog inte skadat om filmen skruvats till lite ytterligare. Allt detta känns som resultatet av en begränsad budget och att det handlar om en independentfilm. En lite mer erfaren manusförfattare hade fixat till dessa brister, och kanske dolt sluttwisten som är lite väl lätt att förutse bättre.

Filmen har alltså sina små brister, men den är samtidigt smårolig och lite annorlunda. Långt i från "Shaun of the Dead", som den jämförs med - en film som är både rappare och roligare. Men en kul lågbudgetfilm är det i alla fall.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet inleds med över timslång bakomfilm som till 90% fungerar som en fluga på väggen under inspelningen. Å ena sidan är det lite spännande att få se så mycket från inspelningen, men å andra sidan blir det lite för mycket. Resterande 10% av bakomfilmen består av kommentarer från filmteamet och skådespelarna.

Detta följs upp av en kvartslång titt på specialeffekterna. Det här är en mer genomtänkt bakomfilm som är intressant om man tycker om att se folk sitta och pilla med smått obegripliga dataprogram. Det gör jag så jag tycker gillar det. Samtidigt påpekas den begränsade budgeten och även om företaget som fick bita tag i den avancerade slutscenen jobbat på bra så kan man knappast kalla slutresultatet för "perfekt". Inte för att jag skulle gjort det bättre...

Det finns även ett kommentarspår att slå på.


TRE SAKER

1. Ibland stannar bilden till och förvandlas till en serieteckning av samma motiv. Det är väldigt snyggt och för tankarna till bland annat "Creepshow". En grafisk roman har släppts baserad på filmen och fler är tydligen på gång. Regissören och manusförfattaren Glenn McQuaid vill utveckla karaktärerna i detta format för att sedan göra en uppföljare i framtiden.

2. 2005 gjorde McQuaid kortfilmen "The Resurrection Apprentice" som innehåller samma karaktärer. Larry Fessenden upprepade sin roll till "I Sell the Dead". Lite trist att kortfilmen inte låg med som bonus på DVD:n.

3. Dominic Monaghan och Ron Perlman är möjligen de stora namnen i filmen, men i kultvärde smäller Angus Scrimm högre - det är ju självaste The Tall Man från "Phantasm"-filmerna.


ANDERS JAKOBSON (2010-05-20)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2010
Bolag: Njutafilms
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Kommentarspår, Making of, Visual effects
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (30/11):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN OKTOBER
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA