Ett Star Wars för de yngre

FILMEN

Vad kan man säga om "Star Wars"? Alla vet vad det är. Alla har sett någon av de filmer och TV-produktioner som gjorts men framförallt kan man säga att "Star Wars" gått från att varit något nytt och revolutionerade till att vara en av världens mest massproducerade produkter. Den här gången är det dags för TV-serien "Star Wars: The clone wars". Hela serien är animerad i samma stil som den film (som även den hette "Star Wars: The Clone Wars") som släpptes för några år sedan. Här är det dock 22 20-minutersavsnitt som gäller.

Problemet med denna serie är att den är lite för inriktat på den yngre publiken. När jag tänker på "Star Wars" är det de första filmerna som jag tänker på och jämfört med dessa är detta något helt annat. Dessutom tycker jag nog att "Star Wars" är bättre i långfilmsformat än 20 minutersavsnitt oavsett om det är animerat eller inte. Nåja nu har vi det vi har framför oss och de yngre kommer förmodligen att älska det.

Och även om detta inte är samma sak som filmerna återfinns många av filmernas karaktärer även här i TV-serien. Vi återser både Yoda, Anakin Skywalker och Obi-Wan Kenobi som vi alla känner igen men vi får även nya karaktärer som Ahsoka Tano och den elake greve Dooku. Federationen är fortfarande den store fienden och det jeddiridarna har fullt upp med att fightas med deras soldater.

I TV-serien har George Lucas definitivt behållit "Star Wars"-andan även om han ändrat mycket. Det är mer humor nu än det var i de tidigaste filmerna. Där var det en och annan lite fräck replik från Han Solo men nu skämtar till och med robotarna vilket känns sådär. Jag är inte helt överens med Lucas om att robotar ska kunna skratta, skämta eller vara smått sarkastiska. Det känns helt enkelt fel.

Personligen gillar jag inte den här versionen av "Star Wars" men som sagt kommer säkert de yngre att älska den och jag är tämligen säker på att denna TV-serie är långt ifrån det sista vi sett av "Star Wars" i animerad eller annan form.


EXTRAMATERIALET

Extramaterial finns det gott om. Förutom 22 kortare dokumentärer om TV-serien får vi också smygtitta på säsong två av serien samt se en hel del material i vad som här kallas för arkivmaterial från Jeditemplet. Detta är en stor databas med tidiga animeringar i både 2D och 3D.

Vi får dessutom en exklusiv konceptbok på 64 sidor som innehåller bilder och skisser på hur karaktärerna och andra saker såsom till exempel skepp ska se ut. Faktum är att denna bok förmodligen var det bästa med hela boxen.


TRE SAKER

1. Säsong två av serien visas just nu på TV i USA.

2. I filmen "Star Wars: The Clone Wars" är det Christopher Lee som gett sin röst åt greve Dookus men här har han trist nog bytts ut mot Corey Burton.

3. Det står på boxen att detta är en samlarutgåva och min gissning är att den enda skillnaden mellan den och DVD-utgåvan (som inte är en samlingsutgåva) är konceptboken.


HANS-ÅKE LILJA (2010-01-26)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (16)
20 senaste recensionerna i kategorin science fiction
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Science fiction, TV-serie
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 3
Utkomstår: 2009
Bolag: Warner Bros.
Tema: Rymden
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk Widescreen 2.40:1
Extramaterial:
Bakom kulisserna med regissör och crew, 64-sidig koncept bok med originalmaterial, Smygtitt på säsong 2, tidiga animationtester samt concept art och 3D-material
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA