Den tunna uppföljaren

FILMEN

1997 kom den korta uppföljaren av "Skönheten och Odjuret" som fick titeln "Skönheten och Odjuret – den förtrollade julen". Handlingen utspelar sig med Belle fortfarande är fånge hos odjuret och knyts sedan ihop med "nutiden". Belle vill överraska Odjuret med att fira och fixa inför julen. Vad hon inte vet är att Odjuret inte gillar julen eftersom det var vid den tiden han blev förtrollad. Belle får dock hjälp av alla saker i slottet, Clocksworth, Mrs Potts, Lumiere och alla andra som fullkomligen älskar tanken på att kanske få fira jul igen. En som dock inte vill att planerna ska gå i lås är den elaka orgeln Forte som hatar julen. Fortes mål är att se till så att Belle och Odjuret aldrig blir vänner och han får nästan sin önskan att slå in.

Skillnaden mellan uppföljaren och dess föregångare är ganska mycket. Den här filmen har en tunnare handling och sångerna i filmen är inte alls lika bra som i första filmen. Visst är figurerna ganska roliga och de blir verkligen mänskliga, men jag tycker inte att filmen är speciellt rolig att titta på. Dessutom är det lite svårt att köpa att allt detta skulle ha hänt med alla faror som Belle utsattes för utan att det aldrig nämndes i första filmen. Även om det är tecknat kan jag inte låta bli att reflektera över det.

Filmen är barntillåten vilket så klart Disneys filmer bör vara. Men för att vara barntillåten är det otroligt mycket läskiga scener i filmen. Med det menar jag att flera scener är ganska spännande och som femåring skulle jag tycka att dessa var oerhört otäcka.

Första filmen tillhörde inte mina favoriter bland Disneys tecknade verk när den kom 1991 och även om jag gillade den bättre i vuxen ålder kommer uppföljaren aldrig i närheten av sin föregångare.


EXTRAMATERIALET

Att få se hur rösterna till filmen läggs på och hur det tecknande tar form är väl ganska intressant. Men extramaterialet är på svenska vilket blir oerhört töntigt, att de amerikanska skådespelarna som gör filmens röster är dubbade på svenska. Över lag är inte extramaterialet speciellt roligt, kanske för ett barn men inte för en vuxen.


TRE SAKER

1. Det är alltså den svenska gruppen Play som gör ledmotivet till denna film. I musikvideon får vi se fyra unga och oerhört dramatiska tonåringar som ser ruggigt amerikanska ut.

2. Det är Haley Joel Osment som ger röst åt den lilla tekoppen Chip i denna film. I första filmen var det Bradley Pierce.

3. Filmen släpptes direkt till Vhs.


MARIA EREMO (2010-11-18)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (1)
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
© Disney
Genre: Animerad
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2010
Bolag: Disney
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Musik och mer. Bland annat “As long as there’s Christmas” musikvideo med Play. Sångerna från filmen. Sing-along. Spel. Bakom kulisserna. Bonusavsnitt av Disneys ”Sing me a story with Belle”
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA