Klassiskt möter modernt i filmen om Snövit

FILMEN

Snövit har filmats några gånger men berättelsen om den vackra flickan med korpsvart hår, elfenbenvit hy och röda läppar blir aldrig långtråkig. Inte heller denna gång.

Familjefilmen "Spegel spegel" passar verkligen hela familjen. Utan att se den tillsammans med barn var behållningen stor och jag skrattade flera gånger. I rollen som Snövit ser vi Lily Collins, Julia Roberts spelar den elaka drottningen och Armie Hammer den stilige prinsen. Vi får inte glömma Nathan Lane som drottningens mest pålitliga passupp.

Storyn vet vi sedan tidigare men här har det ändå blivit lite annorlunda och det är precis det jag gillar. Det klassiska möter nytt och modernt vilket främst märks i dialogen som stundtals är riktigt rolig och rapp. Roberts är fantastisk som drottningen och Nathan Lane är den där lilla pricken över i:et.

Man har valt att växla mellan studio, påhittade miljöer och verklighet. Jag kan inte beskriva det mycket bättre än så men blandningen blir till en häftig effekt som gör att filmen blir speciell. Jag tycker att det är väldigt snyggt gjort och jag kan verkligen tänka mig att det här är en oerhört spännande film för de yngre.

Men tjusningen är att både äldre och yngre förmodligen har en behållning av den. Vi vuxna skrattar åt dialogen, ansiktsuttryck och paralleller med vår moderna tid. Barnen finner nog sin behållning i de knasiga dvärgarna, skojiga kläder och figurer och spännande scener där svart magi finns med.

Det finns egentligen inget negativt att säga om filmen för som familjefilm är den alldeles perfekt.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. I sluttexterna börjar Snövit plötsligt att sjunga och det hela blir till någon slags musikvideo. Det kändes väldigt malplacerat och konstigt.

2. Biten med det förgiftade äpplet finns med men inte alls så som vi är vana att se det.

3. Snövit är en mer betydligt självgående och tuff tjej i denna film än vad hon är i ursprungsberättelsen. Det känns som om man försökt få med lite genustänk och små underliggande hintar för att pusha tjejerna framåt.


MARIA EREMO (2012-09-25)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin Äventyr
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Äventyr
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen 1.85:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (23/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
DRAMAKOMEDIERNA