Fiender som tvingas till samarbete

FILMEN

"The Man from U.N.C.L.E." bygger på en TV-serie från 60-talet. Själv hade jag inte sett den så några jämförelser kommer jag inte att ge mig i kast med här. Vad jag dock kan konstatera är att man lyckats fånga känslan från 1960-talet i filmen. Känslan är lite lik den som finns i de första James Bond-filmerna trots att filmen är inspelad nu. Både miljöer och karaktärerna känns 60-tal vilket jag gillar.

Filmen handlar om Napoleon Solo, en CIA-agent som tvingas samarbeta med Illya Kuryakin som i sin tur är KGB-agent. Samarbetet går allt annat än lätt. De båda agenterna är väldigt olika. Solo är en snobb i samma stil som Bond medan Kuryakin är mer muskler, även om det finns en liten snobb i honom också. Dock kompletterar de varandra bra. Uppdraget är att med hjälp av dottern till en tysk vetenskapsman förhindra en global kärnvapenkatastrof.

Jag gillar filmen och jag gillar dess 60-tals-känsla. Jag gillar också karaktärerna och deras sätt. De påminner väldigt mycket om James Bond under 60- och 70-talet. Sofistikerade men smarta och gör vad som behövs. Sen är allt sådär underbart James Bond-överdrivet. Det finns egentligen inget som de två agenterna inte klarar av och ibland känns det lite för mycket, men det gör absolut inget. Man förväntar sig nästan att de ska vara oslagbara och att de skulle misslyckas är otänkbart. Det finns liksom inte på kartan. Sen gillar jag att man parat ihop en CIA-agent och en KGB-agent. Något som förmodligen också varit omöjligt på 60-talet.

Henry Cavill och Armie Hammer spelar Solo och Kuryakin och som vetenskapsmannens dotter, Gaby, spelas av svenska Alicia Vikander och alla tre gör det riktigt bra insatser. Man får ta filmen för vad den är, ett äventyr i James Bond-stil, men gör man det kan man inte låta bli att gilla den.


EXTRAMATERIALET

Vi bjuds på en mängd bakom kulisserna-filmer som visar allt från hur man spelat in vissa scener till intervjuer med skådespelare och andra inblandade. Vad jag saknar är en jämförelse med TV-serien. Det hade varit kul, speciellt om man som jag inte sett TV-serien.


TRE SAKER

1. När Solo drar bort duken utan att sakerna som står på den faller i marken så gör han det faktiskt på riktigt.

2. Tom Cruise var tänkt som Solo men hoppade av för att fokusera på "Mission: Impossible - Rogue Nation" och tur var väl det. Jag tror man hade sett för mycket av Ethan Hunt i Solo.

3. Hugh Grant dyker upp i en liten roll. Kul att se honom igen.


HANS-ÅKE LILJA (2016-02-05)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2016
Bolag: Warner Bros.
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
The guys from U.N.C.L.E., Spyvision: Recreating the 60's Cool, A higher class of here, Metissen motorcycles, A man of hte extraorinary talents, U.N.C.L.E. on set
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (27/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA