Knappast något nytt

FILMEN

John Carpenter är åter igen tillbaks med en ny skräckfilm. Den här gången utspelar den sig på ett mentalsjukhus dit Kristen kommer efter att ha satt eld på ett hus. När hon kommer dit finns det redan ett gäng tjejer där och ganska snart märker vi att allt inte är som det ska. Täcken hamnar under sängar i låsta rum och några av tjejerna försvinner. Något är definitivt fel med stället och de som är intagna där.

Till en början förstår inte Kristen varför hon är där men snart börjar hon se personer som inte finns. Ingen tror henne dock och gång på gång försöker hon fly. Ingen av gångerna lyckas hon. De andra tjejerna försvinner en efter en och till slut är det bara Kristen och ytterligare en kvar och det är då vi börjar kunna ana oss till vad det hela handlar om, även om slutet till sist ändå blir lite av en överraskning.

Upplägget känns sådär. Det är knappast något nytt, något vi inte sett tidigare. Men så kommer slutet och då får vi i alla fall en liten belöning. Jag ska inte avslöja exakt vad men det är rätt finurligt. Dock bör det sägas att jag inte är säker på att det håller hela vägen. "The Ward" är en sådan där typ av film som man bör se en andra gång, när man vet alla detaljer, för att se om den verkligen håller hela vägen. Efter en titt känns den inte som om den gör det.

Annars får man nog nöja sig med att kalla "The Ward" för en medioker skräckis. Visst, den är lite småläskig och visst, den har några finurliga twister men som sagt knappast något vi inte redan sett och hört flera gånger tidigare. Detta är något av en besvikelse, speciellt när filmen kommer från just John Carpenter som ändå gjort så pass många filmer nu. Han borde väl kunnat hitta på något nytt, eller?


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Filmen marknadsförs lite som en film om spöken. Jag håller inte riktigt med...

2. Det känns lite som om Carpenter inte riktigt vetat vad han ville göra när han gjorde filmen...

3. Naturligtvis lämnas en liten dörr öppen för en uppföljare...


HANS-ÅKE LILJA (2011-12-07)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (9)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (15/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA