Ett litet steg framåt i uppförsbacken

FILMEN

Det har sagts förut och det kan sägas igen: Det är uppförsbacke för DC Comics när det gäller att få fart på sitt sammanhängande filmuniversum. Det är långt kvar tills de flåsar Marvel i nacken. Hur mycket jag än velat och hoppats på att filmerna ska träffa rätt blir det inte så bra som det borde och behöver vara. Inledningen på sviten har varit trög, men fick möjligtvis lite energi av "Wonder Woman", och när vi äntligen (eller: redan) landar i "Justice League" blir det ändå ett litet steg framåt. De första filmerna, speciellt "Man of Steel" och "Batman v. Superman" har kritiserats för att de varit för mörka och dystra och visst är "Justice League" lite klarare och lättare. Det är bara att titta på det färgsprakande omslaget.

Filmen börjar dock dystert värre. Världen sörjer Supermans död och det är bistra tider. Bruce Wayne - Batman (Ben Affleck) har upptäckt utomjordiska monster som han misstänker är spanare inför en större invasion. Han har även kommit över Lex Luthors journaler och hittat forskning kring vad som ser ut som tre boxar. Dessa dyker upp i alla möjliga märkliga sammanhang. Vi tittare får veta att de är "Moderlådor", uråldriga boxar som tillsammans innehåller en enorm kraft. En av dessa lådor finns bevarad hos Amasonerna på Themyscira och det är där invasionen inleds. Deras Moderlåda vaknar till liv och öppnar en portal ur vilken den gigantiska härskaren Steppenwolf (Ciarán Hinds) kliver in tillsammans med sina Parademons. Bataljen blir hård och skoningslös, och Steppenwolf går segrande ur den med den första av de tre lådorna. Nyheten når Diana Prince - Wonder Woman (Gal Gadot) som tar sig till Gotham och Wayne för att berätta vad hon vet. Tillsammans försöker de rekrytera andra specialbegåvade människor till ett team.

Wayne tar sig långt bort på Island för att hitta den legendomspunna man som sägs komma upp ur havet och hjälpa fiskemännen. Arthur Curry - Aquaman (Jason Momoa) är i den här inkarnationen rena rockstjärnan som varken är imponerad av Wayne eller intresserad av att hjälpa honom - tills Steppenwolf även attackerar hans undervattensvärld Atlantis där ytterligare en Moderlåda finns. Då har Wayne bättre lycka med unge Barry Allen - The Flash (Ezra Miller) som både blir imponerad och vill hjälpa till. Det blir Diana som når ut till den sista unga mannen - den intelligenta idrottsmannen Victor Stone (Ray Fisher) som efter en olycka fått mer än halva sin kropp ersatt av utomjordisk teknologi och blivit Cyborg.

Det är lite oväntat nog Cyborg som är den stora överraskningen bland dessa karaktärer. Han är snudd på deprimerad eftersom han inte vet vad han är. Den mänskliga sidan avtar samtidigt som den teknologiska sidan hela tiden utvecklas. Ray Fisher gör Cyborg till en betydligt mer intressant karaktär än vad jag hade vågat tro. Aquaman och The Flash är mer humoristiska. Aquaman har länge setts som en ganska "världelös" hjälte och det är väl därför han tuffats till och blivit en anarkistisk, supande rockstjärnefigur. The Flash är rena skämtaren här men är samtidigt oerfaren när det handlar om strider med riktigt farliga motståndare. Det gläder mig att karaktären skiljer sig mot den som hunnit avverka tre säsonger på tv i "Arrowverse"-franchisen även om det i grund och botten är samma karaktär.

När väl Superman (Henry Cavill) gör entré i filmen, för det gör han så klart - omslaget vittnar ju om att Superman inte är död, är det den bästa versionen av karaktären hittills. Filmen lyckas visa hur viktig Superman är och framför allt hur kraftfull han är när han ställs emot alla sina kollegor samtidigt. Jag gillar verkligen hur det framställs. Äntligen faller bitarna på plats.

Vad filmen misslyckas gestalta är att Justice League räddar världen. Alla fajter mot Steppenwolf sker långt bort från allmänheten. Det är inga folkmassor som springer i panik eller filmande tv-kameror och med undantag för några få människor är det ingen på jorden som är medveten om att en utomjordisk jätte är på väg att förvandla planeten till ett helvete. Var är faran i det som händer egentligen? Efter kritiken för "Man of Steel" där halva Metropolis smulades sönder, flyttades de stora fajterna i "Batman v. Superman" bort från hus och människor och det är samma sak här. Jag saknar den mänskliga aspekten av det hela.

Tidigt i den här texten skrev jag att vi redan landat i "Justice League". Även om filmen varit efterlängtad så hade jag nästan önskat att det hade gått några filmer till innan den kom. Till exempel hade det varit logiskt att få med även någon version av Green Lantern i filmen. Lustigt nog finns det en Green Lantern med i en flashbackscen som visar en tidigare strid mot Steppenwolf och den passningen är kittlande. Det hade varit maffigare med ännu fler hjältar i en och samma film.

Men "Justice League" är ett steg framåt. Det är ingen perfekt superhjältefilm men det finns mycket bra att ta med sig från den och jag hoppas verkligen att DC kan få snurr på sitt filmuniversum nu, men när jag blickar framåt i den planerade filmlistan [Se Tre saker] så kan jag ändå inte låta bli att känna att de riskerar att tappa flyt om de inte spinner vidare på den här kärnan. Det finns ju även en hemlig bonusscen sist i filmen som pekar framåt, men när ska den tråden tas upp på nytt? Framtiden får visa vad detta egentligen leder till.


EXTRAMATERIALET

Två borttagna scener som båda innehåller Superman finns med. I den ena är han i Fortress of Solitude för att få tag på en ny dräkt och där kan man faktiskt se den mytomspunna svarta dräkten som han hade i serietidningarna efter att ha återuppstått från de döda. Kul passning!

I övrigt är en dryg timme sammanlagt av olika featuretter. Det jag gillar med det här extramaterialet är att det ger väldigt mycket mervärde om man är det minsta intresserade av de tecknade förlagorna och karaktärernas historia. Det är en givande bit om Justice League som ändå har funnits i 50 år, och vi får även tittar på treenigheten Superman - Batman - Wonder Woman och de tre "nykomlingarna" Aquaman, The Flash och Cyborg. Det grävs även lite kring Steppenwolf och det sammanhang karaktären kommer ifrån. Och dessutom finns det fördjupningar i några scener samt teknologi och dräkter.

Jag är supernöjd med extramaterialet.


TRE SAKER

1. Näst på tur i den här filmserien är "Aquaman" och jag måste spontant säga att jag inte är överdrivet laddad på den. Därefter "Shazam!" och "Wonder Woman 2" (2019) samt "Cyborg" och "Green Lantern Corps" (2020). Dessutom finns en rad filmer planerade som kanske eller inte kläms in bland dessa.

2. Filmen regisserades av Zach Snyder och producerades av hans fru Deborah. De fick hastigt lämna produktionen då ett av deras barn begick självmord. Josh Whedon klev in och slutförde inspelningen, reshoots och post-produktionen. Varken Snyder eller Whedon är intervjuade i extramaterialet och filmen är ensamt krediterad till Snyder.

3. När det skulle göras reshoots hade Henry Cavill odlat fram en mustasch för en annan filmroll vilket innebär att han blev "digitalt rakad". Detta är absolut mest märkbart i filmens öppningsscen där Superman blir intervjuad av några barn med en mobilkamera. Det ser inte bra ut och jag har faktiskt svårt att se vikten av scenen över huvud taget.


ANDERS JAKOBSON (2018-03-26)
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (17)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2018
Bolag: Warner Bros.
Tema: Superhjältar
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.85:1
Extramaterial:
The Return of Superman, Road to Justice, Heart of Justice, Technology of the Justice League, Justice League: The New Heroes, Steppenwolf the Conqueror, Scene Studies, Suit Up: The Look of the League
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
DRAMAKOMEDIERNA