Underbar och älskad av alla (nästan...)

FILMEN

Först lite hårdfakta: "Lejonkungen" är med sina 826 593 390 inspelade dollar den 28:e mest inkomstgivande filmen i historien, nummer fem på listan över animerade filmer och etta bland handanimerade. Med andra ord en av Disneys mest populära filmer genom tiderna.

Sen något personligt: Filmen kom 1994 då jag var en bit i från barndomen och ännu inte tillräckligt gammal för att uppskatta animerade filmer som underhållning för både barn och vuxna. Med andra ord har jag ingen riktig personlig relation till filmen. Det hänger kvar än i dag då jag anser att filmen är lite för mycket barnfilm för min smak.

Storyn borde vara välkänd för de flesta. Lilla lejonet Simba växer upp som den blivande Lejonkungen efter sin far Mufasa. Efter ett misslyckat försök att vara "lika djärv som sin far" där han sätter bästa kompisen Nala i fara får han en viktig livslektion av Mufasa och börjar så smått inse allvaret i den roll han ska ta över i framtiden. I bakgrunden lurar Mufasas bror Scar som i och med Simbas existens ser sig snuvad på chansen att bli Lejonkung. Han konspirerar med ett gäng hyenor och när Mufasa räddar Simba undan en attack ser Scar till att Mufasa ramlar ned för en klippa och dör, och lägger dessutom skulden på Simba som förtvivlad flyr från flocken.

Det är då han stöter på surikaten Timon och vårtsvinet Pumbaa som lär honom att slappna av och förtränga alla gamla problem. När Simba sedan vuxit upp och blivit precis så chosefri som sina nya kompisar kommer det förflutna tillbaka när han möter Nala på nytt. Hon berättar om den hemska utveckling som skett efter att Scar blivit kung, och det är dags för Simba att inse vem han faktiskt är och ta tillbaka den kungatitel som han blivit berövad på.

I grund och botten en ganska enkel historia om att växa upp, om sorg och vänskap och om att inse vem man faktiskt är. I mitt tycke en lite väl enkel historia som dock får ordentligt med fart när Timon och Pumbaa gör entré. Mycket kan man säga om "Lejonkungen" men i fallet Timon och Pumbaa kan de mycket väl vara det bästa radarpar som dykt upp i en Disneyfilm. De är oerhört charmiga och den engelska dialogen, framförd av Nathan Lane och Ernie Sabella, är rapp och rolig, och kanske det där "vuxna" inslaget jag saknar i filmen som helhet. I den svenska dubbningen görs rösterna av After Shave-medlemmarna Peter Rangmar och Jan Rippe som även de gör ett bra jobb.

Jag har lite svårt för "Lejonkungen" utan att riktigt kunna säga varför. Jag vet att många älskar den och det är ingen dålig film. Den är väldigt varmt animerad med tjusiga bakgrunder och klassisk Disneydesign på karaktärerna, men samtidigt går den inte hela vägen hem hos mig. Kanske hade jag gillat den betydligt mer om jag hade sett den som barn och haft med mig en helt annan upplevelse av filmen.


EXTRAMATERIALET

Det är gott om extramaterial även om en del intresserar mig föga så som interaktiva gallerier och någon sing-a-long-funktion. Kopplar man upp sin blu-ray-spelare mot nätet kan man gräva ned sig i Disneys virtuella valv, vilket förmodligen kan vara ganska intressant.

När det gäller nyproducerat bakommaterial så finns det två olika filmer. Den längre av dem är möjligen lite för rörigt ihopsatt men består av kommentarer från olika personer som varit inblandade i filmen eller i dess Broadway-uppsättning. Just det om musikalen fascinerar mig oväntat mycket och är mycket spännande att ta del av. Musikalen går fortfarande runt om i världen och verkar mycket speciell. När det gäller filmen så handlar det om allt om hur filmen kom till, motgångarna och framgångarna, röstskådespelarna, musiken och ja, det mesta. Men lite rörigt gjort med många olika ansikten att hålla isär.

Den andra filmen är mer av en renodlad making of där grundmaterialet är från tiden då filmen producerades, men den kompletteras av ljudkommentarer från i dag. Den är ganska kort men en effektiv och bra titt på hur filmen kom till.

Bland extramaterialet finns även några minuter bloopers. Vänta nu... bloopers i en handanimerad film? Ja, det handlar så klart om fejkade bloopers som om djuren i filmen var skådespelare som stakar sig eller kommer av sig på ett eller annat sätt. Lite fånigt, men jag ler i alla fall gott och några av dessa "misstag".

Dessutom finns det en kvart med borttagna scener med nyinspelade inledningar från de båda regissörerna. Scenerna är i ett tidigt skede av animationen så de togs alltså bort ur filmen relativt tidigt, och med all rätt. Ingen av dem tillför något speciellt. Lite kul att en av scenerna kom med i Broadway-uppsättningens manus dock.


TRE SAKER

1. Filmen fick två uppföljare som släpptes direkt för hemmamarknaden; "Lejonkungen 2: Simbas skatt" (1998) och "Lejonkungen 3 - Hakuna Matata" (2004), dessutom en rad spin-offer med Timon och Pumbaa.

2. Tim Rice, som skrev texterna som Elton John sedermera skrev musiken till, försökte först att engagera Björn och Benny (i dokumentären kallade ABBA) till att göra musiken, men de avböjde.

3. Lite blygsamt med Oscarsnomineringar för filmen, fast samtidigt en sjuk dominans i kategorin Bästa originallåt där tre av fem nomineringar var från filmen. Vann gjorde "Can you feel the love tonight". Det blev ytterligare en Oscar för Bästa musik. Några andra nomineringar fick filmen inte.


ANDERS JAKOBSON (2011-09-24)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
© Disney
Genre: Animerad
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2011
Bolag: Disney
Ljud: DTS-HD 7.1 MA
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
Extramaterial:
Bloopers and outtakes, Interaktivt Blu-ray galleri, Kommentarer från med regissörerna Roger Allers och Rob Minkoff, samt producent Dohn Hahn, Bakom kulisserna: Diamond Edition, Disneys virtuella valv, Se filmen med sing-along och sjung med
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (23/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
KOMEDIERNA