Lika välgjort och bra som tidigare

FILMEN

Det här är säsongen då en massa nytt händer. Flera av karaktärerna har försvunnit ur serien helt och hållet eller så har de flyttat och göra bara enstaka inhopp.

Allra störst är nog att Rachel (Lea Michele) och Kurt (Chris Colfer) flyttat till New York City för att göra karriär på olika vis. Det händer givetvis massor kring dem båda och Rachel inser att det kanske finns andra killar för henne än Finn (Corey Monteith). Finn hoppar av armén och börjar arbeta som Gleeklubbens lärare på McKinley High. I kören finns nu flera nya ansikten där Marley (Melissa Benoist) och Jake (Jacob Artist) gör två stora roller. Jake är dessutom bror till Puck (Mark Salling) vilket givetvis spelar roll. Gruppen får en ny bitch i form av Kitty (Becca Tobin) och en ny diva som heter Unique (Alex Newell).

Det mesta rullar liksom på men det händer samtidigt massor av saker för alla. Skolskjutning, flirtar på nätet, mobbing, gamla kärlekar, otrohet… Det är sig likt men fortfarande underhållande bra och välgjort.

Serien håller måttet och det var bra med massa nya karaktärer som kunde få fart på serien igen. Det är roligt att se de "gamla" karaktärerna utvecklas och ta sig vidare. Efter att ha följt dem under flera år blir på något vis alltid lite speciellt och spännande att se hur det går för dem, även om allt bara är en serie.

Det går inte att undgå att märka att Corey Monteith inte medverkar lika mycket längre. Han göra några scener här och där i vissa avsnitt och det känns som att han kommer in lite mer mot slutet. Dessvärre dog han av en överdos på ett hotellrum i Kanada 13 juli 2013. Så vad som händer med hans karaktär, samt de andras, i säsong fem återstår att se. Sorgligt är det oavsett.


EXTRAMATERIALET

Som vanligt så är extramaterialet på dessa boxar välfyllt. Men, jag upplever ändå i box fyra att det blivit något sämre än tidigare. Det allra mest irriterande är att de klämt in lite extramaterial på varje skiva, det hade varit bättre att samlat allt på en i stället. Med sex stycken skivor blir det ett himla fipplande med byten om man bara skulle vilja se extramaterialet.

Jukeboxen som plockat ut alla shownummer från respektive avsnitt är som vanligt, likaså borttagna scener. En del roligare än andra.

Glee in NYC. I den här säsongen flyttar ju delar av ensemblen till New York vilket så klart blivit till en utmaning för filmteamet. Att filma scener på gatan där alla fans finns är inte alltid det enklaste. Skådespelarna fick snabbt bli vana vid att göra en scen trots att massor av folk tittade på. Dessutom blir spoilers ett problem Vi får även träffa Kate Hudson som verkar glad över sin roll där hon både får dansa och sjunga en hel del.

Jarley. Jake and Marley. Skådespelarna fick testa sin kemi innan rollen som Marley tillsattes och här får vi ta del av massa intervjuer och tankar kring parets relation.

Building New York. Ny stad betyder nya ställen att vara på. Rachel och Kurts loft, danssalen på skolan och Vouges kontor. Allt skulle byggas upp från grunden och ge en känsla av äkthet. Varenda pinal är genomtänkt och bär på något mer underliggande. Till exempel har Kurt en fåtölj från en gammal Mercedes som då blir en koppling till hans pappa som har en bilverkstad. Ett riktigt gediget arbete att hitta passande saker till varje nytt ställe.

Under säsong fyra firade man 500 shownummer. Det här pratas det så klart en hel del om både bland skådespelare och koreografer. Man minns betydelsefulla shownummer, utmanade, roliga eller personliga. Kul att se och det hade vart roligt att se ännu mer prat om just detta eftersom de bitarna är halva serien. Hade varit intressant att få se hur ett nummer kommer till från allra första början.

När Blaine pratar till sig själv i framtiden i sin "Time capsule" undrar jag vem som har någon som helst behållning av det? Kanske de mest hängivna fansen tycker att det är roligt.

Det slår mig att Corey Monteith inte medverkar i extramaterialet över huvud taget. Hans medverkan i säsongen är inte stor och bland bonusarna finns han inte med alls.


TRE SAKER

1. Jag tror att Corey Monteith medverkar så lite i säsongen just för att han led av drogproblem och behandlades för dessa.

2. Kate Hudson och Sarah Jessica Parker är de två största namnen som inte bara gästspelar utan som har roller som är ständigt återkommande i säsongen.

3. I ett avsnitt görs låten "Let’s have Kiki" som i original framförs av Scissor Sisters. Det var ett nummer som fastnade extra hos mig och som fick mig att upptäcka låten. Det är inte första gången serien lyfter fram musik som jag hade missat.


MARIA EREMO (2013-10-10)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (7)
20 senaste recensionerna i kategorin dramakomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dramakomedi, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 6
Utkomstår: 2013
Bolag: FOX
Tema: Kompletta tv-serier, Musik
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Glee Music Jukebox, Deleted Scenes, Movin' on up: Glee in NYC, Jarley, Building New York, Glee on Film, The Road to 500 promo, Blaine's Time Capsule, Glee Premiere Party
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA