Superfånigt i grunden men underhållande

FILMEN

Alla generationer har sin egen version av Teenage Mutant Ninja Turtles. Är man riktigt cool och har varit med ett tag hör man till den generation som upptäckte figurerna genom dess originalutförande, som en svart-vit serietidning på 80-talet. Så cool är inte jag, utan faktiskt så totalt ocool att "mina" Turtles är den animerade barnserien som i flera delar av Europa gick under variantnamnet "Teenage Mutant Hero Turtles" på grund av att "Ninja" var alldeles för våldsamt för barn. Jag får skylla på att jag precis hade gått ut gymnasiet och att familjehemmet förgyllts med en parabol med tillhörande spännande kanaler och därför kunde jag ägna en halvtimme varje eftermiddag åt Leonardo, Michelangelo, Donatello och Raphael och resten av ligan.

Sannolikt finns det läsare av denna text som upptäckte dem genom den första liveactionfilmen 1990, och precis lika sannolikt kommer någon generation upptäcka dem med denna rebootfilm. Det är en långlivad franchise som på grund av sin barnvänlighet klarat sig i 30 år. Och kanske är det även av samma anledning som köper det ärligt talat superfåniga upplägget.

I och med att detta är en reboot får vi hela storyn från början, men inte helt kronologiskt. April O'Neil (Megan Fox) är en tv-reporter med drömmar om att göra grävande reportage, men som får göra meningslösa inslag om ointressanta saker i stället. New York skakas av en kriminell liga som kallas Fotklanen och alla reportrar som vill vara något försöker bevaka dem, så även April som blir vittne till ett rån i hamnen som dock avbryts av en osynlig rättskipare. April är något på spåret, men har inget konkret att sälja in till sina chefer. Än värre blir det när hon kommer närmare sin rättskipare - som ju visar sig vara fyra... och sköldpaddor som talar... och ninjor... och dessutom hennes egna före detta husdjur.

Aprils pappa var nämligen forskare tillsammans med Eric Sacks (William Fichtner), men omkom i en brand. April räddade de fyra försökssköldpaddorna och en råtta undan flammorna, och dessa har nu muterats efter forskarnas ingrepp och blivit ninjor där råttan är är sköldpaddornas far och sensei (jo, jag sa ju att upplägget är superfånigt). April vänder sig till Sacks med sin upptäckt, men i och med att Sacks spelas av William Fichtner så är han förstås filmens skurk, i maskopi med Fotklanens ledare Shredder och vad han som elak forskare behöver till sina djävulsk ta över världen-plan finns i de muterade sköldpaddornas blod, och vips har April placerat både sig själv och sina gamla husdjur i fara...

En variant på temat med andra ord, men den här rebooten är inte så dum. Jag minns i ärlighetens namn inte så himla mycket av 1990-filmen, men dessa motion capture-datagjorda karaktärer är avsevärt mycket mer verkliga än gummidockorna för 25 år sedan. Det är riktigt snyggt gjort, och tid och energi har lagts ned på att göra karaktärer som är individuella, även om jag aldrig kommer ihåg vem som är vem. De ser dock ut som fyra olika varianter av Hulken snarare än några gosiga djur.

Som modern serie-action-skräpkultur-film är "Teenage Mutant Ninja Turtles" utmärkt. Jag vidhåller fortfarande att grunden är superfånig och jag gillar heller inte den tramsiga dialogen, men kan inte undvika att bli underhållen under 100 minuter.

3D-VERSION

Tyvärr vägrade 3D-skivan i förpackningen att spelas i min utrustning. Trots uppdatering av firmware i spelaren blir det bara en trist text om att man måste ha 3D-tv och 3D-spelare för att spela skivan. Vilket jag har.

Om någon annan stött på samma problem och kommit runt det, vore det kul att höra hur det gick till, då det känns som det hade varit rätt kul att se filmen i 3D.


EXTRAMATERIALET

Som en liten elak nagel i ögat med tanke på vad jag precis berättade, så finns det bland extramaterialet en liten featurette om 3D och hur man tänkt och gjort kring detta, och detta inslag kan man se i 3D om man så vill. Just det - detta kan jag se, men inte filmen, och till råga på allt är 3D:n riktigt bra vilket gör problemen redovisade ovan desto mer irriterande.

I övrigt är det mycket making of utifrån lite olika synvinklar. En längre titt handlar om hur Turtlarna skapats via motion capture-tekniken, det vill säga skådespelare i specialdräkter som omvandlas till digitala figurer. En fortfarande fascinerande teknik. Ett annat klipp handlar om skådespelarna under specialdräkterna, som inte är några direkt kända figurer, och ett annat klipp handlar om filmmusiken.

Ett något krystat men stundtals riktigt intressant inslag är ett om sköldpaddor och ninjor, där det korsklipps lite mellan en biolog och en historiker med långsökta övergångar mellan det de säger. Biologen har mest intressant att berätta, till exempel att sköldpaddor är 220 miljoner år gamla.

Musikvideon till specialgjorda raplåten "Shell Shocked" med Wiz Khalifa finns med, vilken är både en schysst video och schysst låt, men "making of"-inslaget till videon är otroligt meningslöst. Wiz Khalifa säger att han gillar Turtles, typ. Inte mycket mer än så.

Det finns även ett "utökat slut", vilket jag skulle vilja kalla en scen som skulle varit med sist i filmen på något sätt. En scen som varken gör till eller från.


TRE SAKER

1. Det här är totalt sett den femte långfilmen med Teenage Mutant Ninja Turtles, men blott den fjärde med riktiga skådespelare. Filmen innan denna, "TMNT - Teenage Mutant Ninja Turtles", var helt datagjord.

2. Givetvis är uppföljaren redan inplanerad. Den ska komma 2016.

3. Karaktärerna skapades av Kevin Eastman och Peter Laird. Det första numret gav de ut själva i maj 1984. Serien var ursprungligen en parodi på fyra populära serier i början av 80-talet - "Daredevil", "New Mutants", "Cerebus" och "Ronin".


ANDERS JAKOBSON (2014-12-23)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2014
Bolag: Paramount
Ljud: Dolby Atmos 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
Digital Reality, In your face! The Turtles in 3D, It ain't easy being green, Evolutionary Mash-up, Turtle Rock, Extended ending, Shell Shocked - music video, Making of Shell Shocked
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA