Bra även när det är sämre än normalt

FILMEN

Ett aber som vilar över den åttonde säsongen av "Seinfeld" är Larry Davids sorti från serien. Han var med och skapade den, är ursprunget till karaktären George, och skrev de mest klassiska avsnitten. Ska verkligen en person betyda så mycket för en serie?

Tja, om jag inte hade vetat att han slutade efter säsong sju, så hade jag kanske inte tänkt speciellt mycket på det, men på sätt och vis märks det. Ett par avsnitt i säsongen räknas som riktiga klassiker - "The Pothole" och "The Yada Yada" till exempel - men de flesta avsnitten är inte lika roliga som de i de tidigare säsongerna. Ändå så är "Seinfeld" bra även när det är sämre än normalt. Det går vansinnigt lätt att ta sig igenom de 22 avsnitten i boxen, och det måste väl ändå räknas som ett tecken på att serien är bra.

Likt säsong sju finns det några storylines under säsong åtta som återkommer. Den första är relaterad till den som dominerade hela sjuans säsong - Georges förlovning Susan som fick ett minst sagt abrupt slut när Susan dog av förgiftat klister på kuverten George valt ut - nämligen att George ombeds förvalta en stor summa pengar i en stiftelse skapad i Susans minne. Eftersom detta innebär att George hamnar i en sits där han får dela ut de pengar han själv skulle haft tillgång till blir det ett minst sagt knäckande uppdrag, samtidigt som han utnyttjar Susans död för att få en bättre lägenhet och ragga på tjejer.

Den andra storylinen innefattar Elaine som plötsligt blir tillförordnad chef då den fantastiska Mr Peterman söker en fristad i Burma. Denna befattning fungerar inte helt smärtfritt för Elaine, och under säsongens gång får vi även veta att hon inte kan dansa, att hon tillfälligt bosätter sig i en städskrubb för att kunna beställa mat från en speciell kinarestaurang och se henne träffa Jerrys totala motsats och hans vänner som är George och Kramers motsatser ("The Bizarro Jerry" - ett riktigt kanonavsnitt).

Kramer är i vanlig ordning helt knäpp; han startar en klubb för rökare - i sin egen lägenhet, driver en rättsprocess mot tobaksbolagen, låter ett gäng japaner bo i en byrå, skaffar en tupp, börjar jobba på ett företag utan att vara anställd, säljer sina anekdoter till Mr Peterman och kör en turistbuss för att visa vart anekdoterna ägde rum.

Och Jerry, han har som vanligt problem både med tjejer och sina föräldrar som tror han blivit fattig, han blir både piratfilmare och brevbärare samt förvandlad till Kramer när de båda grannarna byter lägenheter med varandra.

Nu när jag blickar tillbaka på säsong åtta så var den inte så tokig. Som jag skrev tidigare: "Seinfeld" är bra även när det är sämre än normalt. Nu vill jag ha den nionde och sista säsongen!


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet är i vanlig ordning det man kan vänta sig av en "Seinfeld"-box. Man blir inte besviken, men ej heller överraskad.

Vissa avsnitt har små bakomfilmer ("Inside look") eller bortklippta scener eller kommentarspår. Alltid lika roligt att höra historierna bakom historierna, eftersom de flesta faktiskt har sitt ursprung i det verkliga livet. Bland de bortklippta scenerna finns ganska ofta fysiska bitar med Kramer, vilket förklaras i en "Inside look": när avsnitten blev för långa och behövde tajtas till var det ofta de fysiska scenerna som fick ryka.

Två fantastiska "Sein-Imations" finns med i boxen och jag önskar att det fanns fler. Det är små roliga animationer, oftast baserade på Kramers otroliga historier.

Boxens featurette tar upp Jerry Seinfelds roll i helheten och om man inte känner att man skrattat nog åt avsnitten är det bara att klicka igång blooperklippen så kan man skratta både åt och med skådespelarna.


TRE SAKER

1. "Seinfeld"-loggan är ändrad i den här säsongen. En liten schackrutig flagga har lagts till. Jerry Seinfeld säger i ett kommentarspår att han var övertygad om att säsong 8 skulle bli den sista och flaggan symboliserar "sista varvet".

2. Jerry Seinfeld avslöjar i samma kommentarspår och i en "Inside look" att en av hans favoritdetaljer i serien är alla personer som är misstänksamma och arga utan någon uppenbar anledning, till exempel butiksägare, restaurangfolk, budkillar etc. Tänker man på det finns det mängder med sådana.

3. Julia Louis-Dreyfus (Elaine) var höggravid under säsongen. Detta döljs dock väldigt effektivt med bylsiga kläder, smarta kameravinklar etc.


ANDERS JAKOBSON (2007-08-20)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (2)
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 4
Utkomstår: 2007
Bolag: Sony
Ljud: Dolby Digital 2.0
Bild: 4:3
Extramaterial:
Blooper Reel, 14 Deleted Scenes, 2 Sein-Imations, Factoid tracks on all 22 episodes, Featurette: Jerry Seinfeld, Submarine Captain, Inside Look Featurettes on 14 Episodes, Commentaries on 14 Episodes with Cast and Crew
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (19/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA