och brutal, men ack töntig film

FILMEN

Det här är tredje gången seriefiguren Punisher filmas. Först 1989 med Dolph Lundgren som ex-soldaten Frank Castle som har som uppgift att straffa det bus som slinker mellan lagens fingrar. Sen var det Thomas Jane som klev in i rollen 2004 och nu är det självaste Titus Pullo, eller Ray Stevenson som får axla den iskalla och själlösa mördaren.

För Punishers straff det är att på vilket sätt som helst dräpa varenda skurk han ser. I just den här filmatiseringen är det på brutalast möjliga sätt. Jag blir faktiskt lite paff att filmen är så pass rå som den är. I öppningssekvensen går Punisher loss på en hel maffiafamilj och skurkarna åker på allt möjligt - från avskuren hals till stolsben i ögat...

En som dock klarar sig undan är Billy Russoti (Dominic West), en betydande underhuggare som väntat på sin tur att bli boss, vilket han nu blir. Men Punisher är efter honom och när de konfronteras slänger han Billy i en glaskross där han visserligen överlever men med hela ansiktet strimlat. När en minst sagt inkompetent doktor sytt ihop honom liknar han ett lapptäcke och tar sig superskurknamnet Jigsaw.

Men i samma konfrontation råkar Punisher knäppa en FBI-agent som jobbade undercover och tyngd av ångest ser han sig tvungen att hjälpa änkan (Julie Benz) och hennes dotter.

Jigsaw kokar dock av hämndbegär och fritar sin inspärrade kannibalistiska psykopat till bror (Doug Hutchison) med målet att förgöra Punisher, men givetvis ger han sig på änkan också, vilket får Punisher att i sin tur koka av ilska...

Förutom de brutala inslagen så är "Punisher: War zone" en tämligen bedrövlig film. Man har gått efter det klassiska serietidningsstuket på filmen med fåntrattar till höger och vänster och ett uselt manus. Lika briljant som Dominic West är i "The Wire" lika kass är han här. Jag läste att han först tvekade till att ta rollen och jag önskar att han inte hade gjort det. Upplägget med Jigsaws tillkomst är helt och hållet snott från "Batman", där han likt Jokern först är en slug maffiatyp som efter att ha blivit vanställd blir en galning. Det finns en annan scen mot slutet av filmen där Punisher står inför ett val där han enbart kan rädda en person han håller kär när två hotas, och den är i sin tur norpad från någon av de andra "Batman"-filmerna.

Överspelet bland skurkarna är markant och irriterande. Det finns ett gäng påtända och gapflabbande akrobatskurkar som känns så himla 90-tal, men lyckligtvis gör Punisher det enda rätta och avrättar dem brutalt värre.

Doug Hutchison är bättre i sin psykopatroll. Han har spelat liknande typer tidigare och det passar honom som handsken. Bra är även Ray Stevenson i huvudrollen. Han har ett naturligt bistert och hårt utseende och levererar Frank Castle på ett iskallt sätt utan att tumma på konceptet. Ett riktigt bra val för rollen.

Men två godkända skådespelarinsatser räddar inte den här filmen. Det är en töntig film med ett tunt och hjärndött manus där både motiv, gärningar och repliker känns innehållslösa.


EXTRAMATERIALET

Utöver ett kommentarspår med regissören Lexi Alexander och fotografen Steve Gainer finns det fem korta bakomfilmer. Vi får en allmän presentation av filmen med en hastig genomgång av alla karaktärer innan vi går vidare till att se hur Ray Stevenson tränade inför rollen. Här snackar vi riktig militärträning och fysisk träning som skulle få honom mer vältränad än en proffsboxare. Vidare drägglar någon lirare över alla "häftiga" vapen i filmen innan vi får lite djupare kunskap om skurken Jigsaw.

Den enda av de fem filmerna som verkligen ger mig någonting är den avslutade snutten om hur filmen färgsattes, Det verkar som väldigt mycket arbete lades ned på just detta och då filmen är snygg så har man i alla fall lyckats med den biten.


TRE SAKER

1. Det kan vara den klassiska New York-maffia-accenten som gör det, men efter att Billy blivit vanställda Jigsaw så har han vissa likheter med Paulie Walnut från "Sopranos".

2. Förutom nämnda skådespelare gör även "Seinfeld"-bekanta Wayne Knight en roll som Punishers kompis.

3. Jag har inte läst "Punisher" i någon större utsträckning, men vad jag förstår är de flesta karaktärerna plockade från serien.


ANDERS JAKOBSON (2009-08-31)
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Sony
Tema: Superhjältar
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.40:1
Extramaterial:
Kommentarspår, Inspelningen av Punisher: War zone, Träning inför The Punisher, The Punishers vapen, Träffa Jigsaw, The Punishers utseende skapas
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (26/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
KOMEDIERNA