Något av en besvikelse

FILMEN

Jag hade rätt stora förhoppningar på "Resident Evil", men tyvärr var filmen lite av en besvikelse. När filmen inleds tar en superdator över forskningscentret den styr och låser helt sonika in alla som jobbar där. Därefter sprutar den ut ett gift så att alla inlåsta dör. Forskningscentret som går under namnet Kupan vaktas av några människor utifrån också och som en säkerhetsåtgärd utsätts dessa för en gas som gör att de svimmar av några timmar och när de vaknar upp inte minns något av deras tidigare liv. En av dessa är Alice (spelad av Milla Jovovich) som mitt i sin minnesförlust blir upphämtad av sina kollegor för att bege sig in i Kupan och stänga av superdatorn.

Vad de inte vet är att när de stänger ner datorn släpper de samtidigt ut alla de som den "dödat". Vad de inte heller vet är att anledningen till att Kupan stängts ner är att ett virus kommit ut och gjort alla som jobbade där till levande döda, zombies. När de upptäcker allt detta är tiden knapp och de måste ta sig ut innan Kupan försluts för gott.

"Resident Evil" är baserat på ett datorspel och kanske uppskattar man filmen mer om man spelat spelet, vilket jag inte gjort, men personligen tycker jag att det är en väldigt medioker film. Den är visserligen några år gammal, men känns inte som om den tillför något nytt alls. Visst, man hoppar till några gånger och det är bra, men sen är det inte mycket att hetsa upp sig för.

Dessutom är skådespelarna rätt dåliga. Min gissning är att Milla fick huvudrollen mer för att hon såg bra ut än att hon kunde skådespela. Hon känns osäker och inte speciellt övertygande i sin roll. Vi ser även Michelle Rodriguez i en roll och hon, till skillnad mot Milla, är en rätt duktig skådespelerska men tyvärr gillar jag henne ändå inte, har aldrig varit speciellt förtjust i henne…

Så, "Resident Evil" får nog ses som en dussinrulle bland andra. Kanske blir det lite bättre om man känner till spelet men det låter jag vara osagt. Jag blev inte imponerad.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består förutom av ett kommentarspår av en del filmer om hur man gjorde filmen. Det är musiken, specialeffekterna och så vidare. Vi får filmografier för de inblandade och en musikvideo med Slipknot till filmen.

Det är lite intressant att se hur man gjorde specialeffekterna, men annars är det inget här som är värt att hetsa upp sig speciellt över tyvärr.


TRE SAKER

1. George A. Romero skulle från början regissera, kanske hade det givit ett bättre resultat…

2. Filmen skulle egentligen ha hetat "Resident Evil: Ground Zero" men efter elfte september-attackerna i USA ändrades det och man skippade "Ground Zero"-delen.

3. I filmen finns även ett monster med och det känns minst sagt överdrivet och det kunde man lätt ha skippat.


HANS-ÅKE LILJA (2002-06-01)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (5)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (20/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
THRILLERNA