Stenhårt och grymt underhållande

FILMEN

Karaktären Machete, spelad av 66-åriga Danny Trejo, debuterade i de tre första "Spy Kids"-filmerna, men då jag anser att just "Spy Kids" är en mörk, om än oerhört populär plump i Robert Rodriguez protokoll, så anser jag att Machete egentligen debuterade i den fejktrailer som satt ihop med Rodriguez Grindhouse-film "Planet Terror". Det sägs att Rodriguez filmade halva "Machete" i samband med trailern, och tittar man på den i dag så är det väldigt mycket som är identiskt, medan andra sekvenser har andra skådespelare och vissa scener inte är med alls i slutresultatet.

Nu är inte manuset till "Machete" taget helt ur luften, Rodriguez skrev det redan 1993 efter att ha skrivit manuset till internationella genombrottsfilmen "Desperado". 17 år senare finns "Machete" på riktigt i en stenhård actionrulle som levererar precis det den förväntas leverera.

Machete är i inledningen av filmen en federale på jakt efter knarkkungen Torrez (Steven Seagal). Machete är en sådan polis som inte riktigt lyssnar på vad överordnade säger utan han kör på — bokstavligt talat. Men när han får tag på knarkkungen luras han in i en fälla och Torrez mördar hans familj och lämnar honom att dö. Men Machete överlever och vi möter honom nästa gång tre år senare i Texas där han likt andra illegala invandrare letar småjobb.

I Texas är den snart dags för senatorval och den ganska grovt rasistiska senator McLaughlin (Robert De Niro) vill stoppa invandringen totalt genom att sätta upp staket längs gränsen. På sin sida har han sadistiska gränspolisen Von (Don Johnson) som inte drar sig för att knäppa mexikaner rakt av. Bland invandrarna sitter Luz (Michelle Rodriguez) som spindeln i nätet i sin Tacotruck och bygger upp ett nätverk för att kunna revoltera om situationen blir ohållbar. Hon bevakas av immigrationspolisen Sartana (Jessica Alba), som även noterat Machete som ett nytt ansikte.

Machete raggas upp av en till synes proper affärsman, Booth (Jeff Fahey), som erbjuder 150 000 dollar mot att Machete skjuter McLaughlin, men när detta väl ska ske inser Machete att han utsatts för en enorm komplott, vars trådar går längre än någon kan tro. Vem som än ligger bakom det hela har jävlats med fel mexikanare, och det är upp till Machete att ställa allting till rätta och ta betalt — i blod.

Har man sett någon av Rodriguez tidigare våldsfilmer så vet man vad som väntar. Det är brutalt, stenhårt och samtidigt grymt underhållande. Självklart är det överdrivet på alla sätt och vis, men det är exakt det man vill ha i en film som "Machete". Den fårade Danny Trejo blir på ålderns höst den där mexikanska actionhjälten han borde varit för många år sedan.

Vad som är bra med Rodriguez, och även den nära kollegan Quentin Tarantino, är att han får ut så mycket av sina skådespelare, och gjuter nytt liv i skådespelare som redan känns passé. Som Don Johnson, till exempel, som man inte sett på flera år, han är hur bra som helst i sin roll och Steven Seagal agerar faktiskt riktigt bra. Den notoriska strulputtan Lindsey Lohan är med i en mindre roll och Rodriguez får fason även på henne.

I det stora hela är "Machete" en fullständigt lysande film.


EXTRAMATERIALET

Tyvärr måste jag känna mig grymt besviken på extramaterialet. Robert Rodriguez brukar inte snåla och både hans återkommande film- och matlagningsskolor (!) har varit höjdpunkter på tidigare släpp. Men till "Machete" får vi egentligen bara några borttagna scener.

Intressant med dessa är att det egentligen handlar om borttagna karaktärer och/eller borttagna plottar. Bland annat har Jessica Albas Sartana en tvillingsyster, så klart också spelad av Alba, i ett par av scenerna. Lite smått surrealistiskt att se och i mitt tycke hör scenerna inte hemma i filmen.

Man kan även slå ett ljudspår med publikreaktioner, vilket man känner igen från andra Rodriguez-släpp. Det blir möjligtvis lite biokänsla av det hela, men så mycket mer glädje än så har man inte av det.

Jag tycker det är väldigt märkligt att man inte klämt in mer extramaterial. Man hade väl åtminstone kunnat begära originaltrailern mest för att jämföra vad som kom med, gjordes om eller uteslöts, men det blev inte mer än så här. Det gäller inte bara Sverige utan internationellt också. Kanske Rodriquez laddar för en fylligare release i framtiden?


TRE SAKER

1. Förtexterna är oerhört snygga, så där så att man skulle vilja ha varje bild som visas som inramat fotografi eller affisch.

2. Filmen har inte "Grindhouse:ats" till speciellt mycket. Det är repor och knaster i bilden som om det vore en gammal 16mm-film som grävts upp, men det går inte längre än så. Detta gäller främst den inledande delen av filmen som hände "tre år tidigare".

3. I slutet av filmen står det att Machete kommer tillbaka i "Machete Kills" och "Machete Kills Again", men just nu finns det inga tecken på att uppföljare faktiskt ska göras. Men inte mig emot.


ANDERS JAKOBSON (2011-04-01)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (6)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Sony
Ljud: DTS 5.1 HD MA
Bild: 1080p High Definition 1.85:1
Extramaterial:
Borttagna scener, Ljudspår med publikens reaktioner
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (17/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA