Standardaction från och med 50 Cent

FILMEN

Curtis "50 Cent" Jackson har faktiskt imponerat lite på mig i de filmroller jag sett honom göra. I fallet "Gun" så gör han inte enbart huvudrollen utan han har faktiskt skrivit filmen också, hans första långfilmsmanus. I den rollen imponerar han inte lika mycket, för det är en historia som följer en standardmall som man sett många gånger tidigare. Däremot gillar jag hans gestaltning som drivs av en megalomani på gränsen att ta över.

Han spelar gangstern Rich, en av de som säljer vapen i Detroit. För att expandera och ta över mer av marknaden finns det bara en sak att göra - eliminera konkurrenterna. Den lokala polisen, representerad av Rogers (James Remar) och Jenkins (Paul Calderon) är honom på spåren, men har svårt att hitta de avgörande bevisen, samtidigt som de har hårt tryck på sig uppifrån. De får önskad hjälp av ATF-agenter från FBI som sätter ännu mer press på dem.

Samtidigt har Angel (Val Kilmer) muckat från fängelset. Han är gammal bekant med Rich och erbjuds en position i hans team. "Jag behöver en sådan som dig", menar Rich, medan resten av hans team surnar till. Något stort är dock på gång, något som kan ta Rich och hans gäng till en betydligt högre nivå.

Med en speltid på 80 minuter finns det inte så värst mycket utrymme att utveckla storyn och karaktärerna utan de sätts tämligen omgående från första början. Men det kommer faktiskt en liten twist efter halva filmen som jag inte förutsåg.

Jag kan inte låta bli att gilla 50 Cent som skådis. Just den här rollen är kanske inte en av hans mest minnesvärda även om han gör den bra med en underliggande galenskap och brist på empati. Val Kilmer, som verkat ha ramlat ned i B-filmsträsket på senare tid, är även han helt OK.

"Gun" bjuder inte på någon märkvärdig action men är ändå godkänd förströelse.


EXTRAMATERIALET

Ingenting.


TRE SAKER

1. Jag hittar inte mindre än tre taglines på omslaget: "A city caught in the crossfire", "Less bullshit more action" och "One gun. Many lives lost". Den sistnämnda verkar vara den officiella taglinen.

2. Jag har väldigt svårt att se John Larroquette i en seriös roll. Han har gjort alldeles för många skruvade roller för att jag ska acceptera honom som något annat.

3. Ratiopolisen slår bakut när både omslaget och IMDB hävdar att filmen är i 2.35:1 men den visas tydligt i 1.78:1.


ANDERS JAKOBSON (2011-05-27)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Scanbox
Ljud: DTS-HD 5.1 MA
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
Länkar:
Gun hos IMDB
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
THRILLERNA