Bruce Willis i fel roll

FILMEN

"The Prince" skrevs med Bruce Willis i åtanke för huvudrollen. När Willis sedan fick läsa manus ville han i stället göra skurkrollen vilket gjorde att filmmakarna fick börja leta efter en ny skådespelare att axla huvudrollen. I slutänden valdes Jason Patric, vilket var ett bra val men ger knappast den stjärnglans som hade behövts. Jason Patric är duktig och en stabil skådis, men det är knappast ett namn som får en att tänka "wow". Själv tänkte jag att jag inte har sett till honom sedan "The Lost Boys", och det var några år sedan

Nåväl. I filmen försvinner Pauls (Jason Patric) dotter en dag vilket får honom att ge sig ut på en resa med hennes bästa vän Angela (Jessica Lowndes) för att hitta henne. Resan i sig är ganska rättfram och okomplicerad där Paul ömsom hotar ömsom skjuter den ena skurken efter den andre för att få nästa ledtråd. Spänningen ligger i stället i att Pauls tidigare liv är höljt i dunkel och gradvis får publiken, och Angela, reda på hans minst sagt fläckade förflutna.

Det är sällan den här filmen lyckas engagera. Bruce Willis är bra som storskurken och jag förstår att han valde rollen då karaktären inte är rakt igenom ond. Både intrigen och hans karaktär blir lite intressantare av det faktum att Paul en gång i tiden dödade hans fru och barn. Tyvärr faller det på att kemin mellan Willis, Patric och John Cusack tyvärr inte vill infinna sig. Det här skulle ha kunnat bli en schysst karaktärsdriven historia om hämnd och återupprättelse men känns mest som slentrianmässigt pang-pang. Tråkigt, och det är inte utan att jag undrar vad som hade hänt om Bruce Willis hade tagit huvudrollen i stället.


EXTRAMATERIALET

En liten film där bland annat manusförfattarna, regissören och några skådespelare får berätta lite kort om filmen. Tyvärr är det alldeles för mycket som berättas om handlingen och om karaktärerna som är tämligen meningslöst att få höra om man redan sett filmen. Lite intressant information levereras dock (se Tre Saker).

Utöver innehållet så stör det mig något oerhört att det inte finns några presentationsskyltar till de som pratar. Jag har ingen aning om det är regissören, en manusförfattare eller kanske rent av en producent som sitter där och pratar.


TRE SAKER

1. Grundidén för filmen känns som hämtad från bland annat Clint Eastwoods "The Unforgiven" och det erkänner man också öppet i extramaterialet. Målet var att förflytta historien till en mer modern gangstermiljö.

2. Det är inte utan att jag tycker det är trist att Bruce Willis stjärna verkar vara på nedåtgående. Om det beror på att han får färre riktigt bra erbjudanden eller om han aktivt väljer fler småfilmer vet jag inte. Eftersom John Cusack har en liten men viktig biroll blir jag orolig för att han ska vara på väg åt samma håll.

3. Omslaget är ett exempel på när Photoshopretuscheraren har fått gå lös lite väl hårt. Bruce Willis ser ut som sig själv men både Jason Patric och John Cusack ser otäckt konstgjorda ut. Nästan som vaxdockor.


THOMAS HELSING (2014-12-30)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2014
Bolag: Scanbox
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.35:1
Extramaterial:
Capturing The Prince
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (25/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
UNDERHÅLLNINGSUTGÅVORNA