DreamWorks har gjort det igen

FILMEN

"På andra sidan häcken" är ytterligare en animerad film från DreamWorks och som vanligt har de gjort ett mycket bra jobb. Den är gjord av samma personer som bland annat gjorde "Shrek" och liksom där finns det inget att klaga på.

Historien är rätt enkel. Filmens hjälte tvättbjörnen RJ, vars röst görs av Bruce Willis (Rafael Edholm gör den svenska rösten), lurar björnen Vincent (Nick Nolte/Pontus Gustafsson) på en massa mat. Han blir påkommen och får välja på att bli mos eller skaffa tillbaka all mat…innan Vincent vaknar ur vinteridet, vilket är om en vecka.

RJ lovar att skaffa tillbaka maten och under hans letande hittar han sköldpaddan Vernes (Garry Shandling/Martin Timell) grupp. De har just vaknat ur sin vintersömn för att upptäcka att halva deras skog är borta och att det nu ligger ett bostadsområde där istället. Allt som skiljer deras skog och detta bostadsområde är det en jättelik häck.

RJ erbjuder sig nu att hjälpa dom att skaffa föda inför nästa vinter då han vet hur man ska hantera människor. Egentligen planerar att själv ta maten och betala av sin skuld till Vincent men det döljer han väl. I Vernes grupp ingår även den hyperenergiska ekorren Hammy (Steve Carell/David Bexelius), experten på att spela död Ozzie (William Shatner/Andreas Nilsson) och några till. Hammy och Verne är dock de mest minnesvärda. Helt klart roligast är Hammy! Maken till speedad ekorre har jag aldrig sett.

Som väntat är filmen otroligt bra gjord och konstigt vore det ju annars. Man har ju kommit att förvänta sig att dessa filmer ska vara en fröjd för ögat och vad gäller "På andra sidan häcken" så blir man inte besviken. Som vanligt funkar filmen både för vuxna och lite yngre. För de lite äldre finns det kopplingar och anspelningar till saker som de mindre kommer att missa men de har så mycket annat som de uppskattar i filmen att det inte spelar någon roll.

Vad gäller rösterna är det egentligen bara Bruce Willis som jag känner igen sådär direkt. De flesta andra känner man naturligtvis igen när man ser vilka det är men personligen hör jag inte att det är just de skådespelarna som gör en viss roll. Jag är dessutom lite kluven till om det är bra eller dåligt att man inte känner igen rösterna. Känner man igen dem kan man ju jämföra figuren lite med personen som gör rösten (vanligtvis påminner de två om varandra rätt mycket) men å andra sidan tar det lite från figurens egen personlighet när man "ser" för mycket av personen bakom rösten…

Hur som helst är "På andra sidan häcken" mycket bra och som så ofta med filmer som har namnet DreamWorks på omslaget häpnar man över hur bra gjord den är.


EXTRAMATERIALET

Extramaterial är det som vanligt när det gäller denna typ av filmer gott om. Vi får bland annat kortfilmen "Hammys Bumerangäventyr" som är otroligt rolig och handlar om vad som händer när Hammy hittar en bumerang som inte riktigt vill det Hammy vill.

Vi får även den obligatoriska bakom kulisserna-filmen där vi får se skådespelarna ge sina karaktärer röster. Som vanligt är det rätt kul att se hur de lever sig in i sina roller.

Dessutom finns det kommentarer, flera bakom kulisserna-filmer där man går igenom allt ifrån hur man skapade pälsen på djuren till hur man gjorde musiken, spel och annat smått och gott.

Extramaterialet är verkligen heltäckande och det tar nästan lika lång tid att ta sig igenom allt extramaterial som det gör att se själva filmen, vilket är ett gott betyg.


TRE SAKER

1. Filmen är rätt kort. 1.12 stannar räkneverket på när eftertexten börjar rulla och det är i kortaste laget. 90 minuter borde man nog kunna förvänta sig.

2. Både Jim Carrey och Bill Murray var påtänkta för att göra rösten till RJ innan uppdraget gick till Bruce Willis. Svårt att säga om Carrey eller Murray gjort den bättre. Jag gillar Willis röst.

3. Karaktärerna är baserade på serien "Over the Hedge" som skrivs och ritas av Michael Fry and T. Lewis och som jag nu är mycket sugen på att se!


HANS-ÅKE LILJA (2007-02-05)
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Paramount
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen 1.85:1 (anamorfisk)
Extramaterial:
En närmare titt bakom häcken, Dwaynes Verm Tech-reklam, Träffa de medverkande, Hammys bumerangäventyr, Rapjinglar, Teckniken bakom filmen, Fakta m djuren, Spel
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (23/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA