Vin, kvinnor, men ingen sång

FILMEN

Jag tycker det är lite kul när man börjar se en linje i en viss regissör/manusförfattares verk. Det blir lite som att höra en ny skiva med ett band man gillar, eller som som att träffa en gammal vän på nytt och minnas vad man gillar med denne.

Alexander Paynes senaste film innan "Sideways" var "About Schmidt" - också det en film i det suddiga gränslandet mellan drama och komedi, en rolig film med allvarliga undertoner. Det finns också ett återkommande tema: roadtripen.

I "Sideways" ska två gamla collegevänner åka runt en vecka i Kaliforniens vindistrikt. Den ena av dem - Jack (Thomas Hayden Church) - är en skådespelare vars glans har falnat, nu på väg att gifta sig i slutet av veckan, och den andra - Miles (Paul Giamatti) - är nyskild lärare med författardrömmar och dessutom en riktig vinkonnässör.

Miles hoppas kunna dela med sig av sitt intresse till Jack, men den senare har ångest inför sitt stundande bröllop och vill hellre se veckan som en sista chans att få till det med så många kvinnor som möjligt, något som han också anser är lösningen på Miles långvariga depression.

De sätter sin bas i ett motell och tar sig därifrån till alla vinodlingar. I närheten av motellet ligger en restaurang där Maya (Virginia Madsen) jobbar. Hon har ett gott öga till Miles, vilket han själv inte ser först, men så småningom växer de in i en försiktig relation. Jack har istället inlett en het och sexuell relation med Stephanie (Sandra Oh), en lokal vinodlare.

Men i och med att Jack inte är helt tydlig med sin stundande framtid som gift man så slutar inte den relationen helt väl. I det stora hela blir det en vecka som förändrar både Jack och Miles.

Filmen börjar som ett drama med underfundig humor och drar sedan iväg åt ett allt dråpligare håll då Jack har en förmåga att sätta sig i komplicerade situationer, och det är som oftast Miles som får ta hand om problemen. Det är komiskt på riktigt utan att bli flabbhumor. Giamatti och Hayden Church ÄR verkligen sina roller fullt ut - det är skådespel av högsta klass.

"Sideways" vann en Oscar för bästa manus efter skriven förlaga, men hade det funnits en kategori för bästa radarpar hade statyetten varit given. En mycket bra film, väldigt sevärd.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet är godkänt men inte mer. Det säger jag i och för sig utan att ha lyssnat på kommentarspåret med Giamatti och Hayden Church. Det kan ju i och för sig vara väldigt underhållande eftersom båda två ska vara mycket roliga även privat. Det får vi alla fall lära oss i den korta, men kärnfulla bakomfilmen.

Det finns ungefär en kvart bortklippta scener med skrivna kommentarer från Alexander Payne. Jag gillar när filmmakaren förklarar lite om scener som tagits bort, det ger det hela en lite mer personlig prägel i stället för att bara vara en samling med klipp som hamnade i papperskorgen.

Nu tycker jag i och för sig inte att det var några speciellt betydande scener som lämnades utanför filmen. Det känns som den trimmat till sitt perfekta skick, och det är ju bra.


TRE SAKER

1. För mig personligen är det extra roligt att Miles och Jack puttrar runt i en Saab 900 eftersom det var min första bil. Jag saknar den lite.

2. I en scen i filmen flödar vinet lite mer än vanligt och då känns det som kameraarbetet är lite mer ostadigt och svävande, vilket passar mycket bra in i scenen.

3. I en av filmens mest dråpliga scener springer en naken karl efter den där Saaben med hela paketet dinglande fritt. En ganska ovanlig syn i amerikanska filmer.


ANDERS JAKOBSON (2005-06-29)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (3)
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2005
Bolag: SF
Tema: Oscarsvinnare
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Kommentarer av Paul Giamatti och Thomas Hayden Church, bakom kulisserna, borttagna och förlängda scener, påskägg.
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (15/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA