Sanning eller fantasi om Poe?

FILMEN

I "The Black Cat" får vi se hur författaren Edgar Allan Poes galenskap driver honom till att tro att hans fru dör, hur han själv hänger en katt samt klämmer en undulat till döds med bara handen. "The Black Cat" gör på inget vis anspråk på att vara en sann historia om Poe utan är mer en fantasi där författaren porträtteras som lite galen i kombination av att han drabbas av sina egna påhitt. Bland annat anspelas det ordentligt på Poes historia "A tell-tale heart".

"The Black Cat" känns dock lite för förvirrad för att vara riktigt bra. Men å andra sidan känns det som om det är ett medvetet drag av Dennis Paoli som skrivit manus och Stuart Gordon som regisserat. Personligen blir jag dock inte okluvet optimistisk över det förvirrade i filmen.

Dock är specialeffekterna exemplariskt utförds, precis som vi vant oss vid när det gäller "Masters of Horror" och dessutom är Jeffrey Combs otroligt lik den riktige Poe. De flesta har säkert sett en bild av Poe (har ni det inte kan ni göra det i extramaterialet) filmskaparna har verkligen lyckats med sminkningen av Combs. Sen underlättar det säkert om man vet mer om Poe än jag gör när man ser filmen. Då snappar man säkert upp ett och annat som jag missar när det gäller kopplingar till verklighetens Poe.

Hur som helst är "The Black Cat" långt ifrån ett av de bästa avsnitten i säsong 2 av "Masters of Horror". Det duger bra som en timmes underhållning men är knappast något man kommer att komma tillbaka till och se igen…


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av kommentarspår med regissören Stuart Gordon och Jeffrey Combs, ett fotogalleri, manuset och två dokumentärer. Den första som har titeln "Bringning down the axe" visar hur en scen där fru Poe får en yxa i huvudet spelades in och som ett fan av specialeffekter gillar jag verkligen den här typen av dokumentärer.

Den andra, med titeln "The tell-tale Cat", handlar mer generellt om hur filmen spelades in. Bland annat får vi se hur castingen av Poes hustru gick till och det är otroligt kul att se hur en scen framförs med skådespelarna sittandes vid ett bord utan kostymer framförande repliker.


TRE SAKER

1. Efter att ha sett "The Black Cat" blir jag faktiskt lite sugen på att lära mig mer om den verklige Poes liv…

2. Har ni inte sett Jeffrey Combs utan Poe-sminket tycker jag att ni ska leta reda på en bild av honom. Han ser rätt annorlunda ut…

3. Elyse Levesque som spelar Poes fru gör det riktigt bra. Hoppas vi får se mer av henne.


HANS-ÅKE LILJA (2007-07-17)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (15)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck, TV-serie
Format: DVD
Region: 1
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Anchor Bay
Ljud: 5.1 Dolby Digital
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Audio Commentary Featuring Director Stuart Gordon and Actor Jeffrey Combs, Bringing Down the Axe: A Look Behind the Special Effects of The Black Cat, Photo Gallery, Screenplay (DVD-ROM) & The Tell-Tale Cat: Making of The Black Cat
RECENSERAT DENNA DAG (21/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA