Bästa säsongen hittills

FILMEN

Efter tre säsonger som stod lite och trampade på stället lade "Castle" i en högre växel i säsong fyra, och glädjande nog är denna säsong ännu bättre. Nu när Richard och Kate äntligen fått ihop det, så får de ett nytt problem - att hålla det hemligt.

Visst fortsätter det generellt med veckans mord, men ramhistorien är starkare. Man fixerar inte lika mycket vid Becketts mammas mord, och vi får historier som är allvarliga likväl som roliga. Inga kakor delas ut om du lyckas gissa hur det slutar när Castle blir mordmisstänkt och när Beckett ställer sig på en trampmina, men det är ju historierna i sig som är grejen: ett spännande dubbelavsnitt där dottern Alexis kidnappas, skurkar som tar oväntade vändningar, Ryan som går undercover i ett irländskt gäng, och så seriens hundrade avsnitt som är en variant på Hitchcocks "Fönstret mot gården".

"Castle" fångade mig av någon anledning (Nathan Fillion) från första början, tog hårdare grepp i säsong fyra och med den här säsongen sitter jag i nån kraftig nacksving. Det är den bästa säsongen hittills, och givetvis får vi en härlig cliffhanger så man vill ge sig direkt på fortsättningen.


EXTRAMATERIALET

"Martha’s master class" är en milt underhållande meta-featurette där Castles mamma berättar om händelserna i det hundrade avsnittet (8 min). "Your home is your Castle" förbrukar 21 minuter med att gå genom interiördesignen i Castles och Becketts lägenheter uppbyggda i studion, och jag somnar i princip direkt. I "Lot cops" följer vi Seamus Dever och Jon Huertas (Ryan och Esposito i serien) när de åker till en träningsplats för autentiska taktikinsatser. Tyvärr är inte killarna så duktiga som de själva tror. (12 min)

Sen får vi hyfsat underhållande bloopers, några kommentarsspår, ett gäng onödiga bortklippta scener och ett oväntat tråkigt easter egg. Allt extramaterial är som tidigare säsonger svensktextat, vilket är en stor skinande guldstjärna i kanten.


TRE SAKER

1. Skaparna av "Castle" verkar ha insett det jag gjorde tidigare, nämligen att om du känner igen gästskådisen så är han oftast skurken. Detta är trevligt nog borta i denna säsong.

2. Alla fem DVD-säsongerna har olika design på ryggarna. De ser inte så snygga ut bredvid varandra i hyllan. Är det verkligen så svårt?

3. Avsnitt 12 utspelar sig på Comic-con där en skådis från en gammal sci-fi-serie blivit mördad. Givetvis är avsnittet fullt av referenser till Fillions gamla serie "Firefly". En guldstund för fansen.


HENRIK ANDERSSON (2014-01-21)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (7)
20 senaste recensionerna i kategorin dramakomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
© Disney
Genre: Dramakomedi, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 6
Utkomstår: 2014
Bolag: Disney
Tema: Kompletta tv-serier
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Martha’s Master Class, Your Home Is Your Castle, Lot Cops, Deleted Scenes, Bloopers, Audio Commentaries
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA