Far och son jakt efter lyckan

FILMEN

"Jakten på lycka" handlar om just det titeln säger; en mans jakt på lycka. Och är det någon som förtjänar lite lycka är det Chris Gardner. När vi först träffar honom har han investerat i portabla röntgenmaskiner som han i sin tur ska sälja till läkare. Vad han inte vet är att läkarna tycker att sådana apparater är onödigt lyx och därför är otroligt ovilliga att köpa dem av honom. Han lyckas med andra ord alltså inte sälja de apparater han investerat alla sina pengar i.

Resultatet bli att han och hans familj som består av frun Linda och sonen Christopher ständigt ligger efter med betalningar och alltid är skyldig någon pengar.

När sen Chris bestämmer sig för att försöka bli fondmäklare via ett praktikprogram får Linda nog och lämnar honom. Han står nu ensam med sin femårige son och för att göra tillvaron ännu värre blir de dessutom vräkta.

Chris slits nu mellan sin praktikplats på det prestigefyllda förestaget Dean Witter, att hinna hämta och lämna sin son på dagis och att dessutom hinna få en tillräckligt bra plats i kön till något av de härbergen som ger de hemlösa tak över huvudet för natten.

Will Smith är enormt övertygande i rollen som Chris och man kan inte hjälpa att känna för honom. Vissa scener, som när Chris och hans son tvingas tillbringa natten på en offentlig toalett är otroligt sorgliga.

Filmen har dock en varm framtoning som gör att man mår rätt bra ganska allt när man ser den, trots att Chris liv är en katastrof. Man känner på något sätt på sig att allt kommer att ordna sig och då inte på ett sådant där sliskigt Hollywood vis utan mer på riktigt. Vilket det naturligtvis också gör.

Men visst, det går inte att sticka under stolen med att "Jakten på lycka" är en riktig solskenshistoria. Det som gör den lite speciell är att den faktiskt bygger på en sann historia. Chris Gardner är en verklig person som faktiskt, mer eller mindre, upplevt det man ser i filmen. Detta gör att man känner ännu mer för honom när man ser filmen.

När det gäller övriga rollprestationer är Will Smiths son Jaden helt underbar. Han är inte äldre än nio år men är redan en otroligt duktig skådespelare. Men det klart, han har det ju i generna. Även Thandie Newton är väldigt bra som Linda.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av en hel del spännande dokumentärer. Dels får vi en bakom kulisserna-film - "Jakten på den amerikanska drömmen - från en italiensk synvinkel" - där man utgår från regissören Gabriele Muccino som är italienare.

Vi får även en dokumentär som heter "Far och son - framför och bakom kameran" och handlar om det faktum att Will Smith och sonen Jaden Smith är far och son både i filmen och i verkliga livet.

Vi får även en intervju men den riktiga Chris Gardner vars liv filmen bygger på, fascinerande.

Dessutom får vi en film om Rubiks kub som spelar en rätt avgörande roll i filmen. Ingen som var tonåring på 80-talet har väl glömt den?

Dessutom får vi även lite filmmusik och ett kommentarspår.


TRE SAKER

1. Det ryktas om att Will Smith ska regissera en nyversion av "Karate Kid". Hans son kommer då att spela Karate Kid. Känns inte helt klockrent om du frågar mig.

2. I filmen löser Chris Rubiks kub på rekordtid och tydligen så ville man att det skulle se väldigt trovärdigt ut när han gör det. Därför hyrde man in Tyson Mao, Toby Mao och Lars Petrus som alla är "Speedcubing mästare" för att lära Will lösa kuben på riktigt. Will kan nu därför själv lösa den på under två minuter.

3. Dan Castellaneta som spelar en av Chris chefer gör även rösten åt Homer Simpson i "The Simpsons". Som en kul grej fick Dan i filmen be Chris hämta en munk åt honom. Munkar är som alla Simpsons fans vet Homers favoritföda.


HANS-ÅKE LILJA (2007-10-04)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Sony
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Kommentarspår, Jakten på den amerikanska drömmen - från en italiensk synvinkel, Far och son - framför och bakom kameran, Mannen bakom filmen - intervju, Om rubiks kub och Musikframträdande
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA