En misslyckad hjälte som lyckas

FILMEN

Rango är en ödla som av misstag hamnar i öknen. Egentligen bor han i ett terrarium och i en rätt skyddad, om än något tråkig, tillvaro. Nu helt plötsligt befinner han sig i en öken där vatten är bristvara och dessutom bara blir mer och mer sällsynt. I och med att ingen känner honom när han kommer till den lilla staden Damm kan ha bli vem han vill… och han väljer att bli en tuffing som en gång dödat sju män - med en kula! Staden ser honom nu som deras frälsare och Rango gör inget för att få dem att tro annat. När några tjuvar rånar banken på det lilla vatten som finns kvar ger sig Rango och några av innevånarna i Damm ut efter dem men när de väl hittar de skyldiga ska det visa sig vara några de aldrig misstänkt…

Rango är mer en vuxenfilm än en barnfilm även om den är animerad. Nivån på skämten gör att de inte förstås av de lite mindre men för en vuxen passar de som handsken. Som Rango hör vi Johnny Depp och som hans kärlek Beans, Isla Fisher. Övriga roller är det inga större namn som gör. Visserligen hör vi Timothy Olyphant i en roll men annars är det som sagt okända som fått äran att ge liv åt innevånarna i Damm.

Jag gillar stilen på karaktärerna i "Rango". De är lite grövre och kantigare och inte lika finputsad som i många andra animerade filmer. Dock är själva animeringarna lika bra som man numera är van vid. Depp och de andra fungerar perfekt i rollerna men även de svenska rösterna, även om jag måste erkänna att jag inte känner igen alla, fungerar. Allt detta gör "Rango" till en riktigt underhållande film.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av ett kommentarspår, bortklippta scener och en genomgång av de djur som finns avbildade i filmen. Inte så bra eller mycket extramaterial som man kunnat hoppas på men vill man ha mer finns ju alltid blu-ray-utgåvan...


TRE SAKER

1. När Rango i en scen skriver med en glödande pinne i luften kan man, mycket snabbt, se hårdrockbandet Kiss logga och texten "Kilroy was here"

2. Roligaste detaljen är nog den karaktären som går runt med en pil i ögat hela filmen.

3. Detta är nog den animerade film som hittills haft de fulaste karaktärerna.


HANS-ÅKE LILJA (2011-09-03)
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Paramount
Tema: Oscarsvinnare
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk Widescreen 2.40:1
Extramaterial:
Förlängd filmversion, Kommentarer, Bortklippta scener och Smutsiga varelser
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (23/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
KOMEDIERNA