En vidrig, störd och mycket sjuk film

FILMEN

Som 70-talist upplevde jag "Studio S" och den stora videovåldsdebatten. Ni har säkert sett klipp från debatten på tv nu i efterhand men det gick ut på att den nya uppfinningen video som börjat ta sig in i de svenska bostäderna gjorde det möjligt för barn och ungdomar att se hemska våldsfilmer som skulle fördärva dem.

En rad filmer togs upp som exempel men den som verkligen fick representera debatten var "Motorsågsmassakern". Sekvenser där filmens mördare Leatherface svingade sin motorsåg möttes med chock av det svenska folket och om jag inte minns fel så blev filmen totalförbjuden i Sverige.

Själv såg jag filmen först för några år sedan i ett tyskt hotellrum. Den 30 år gamla filmen var inget märkvärdigt efter tre decenier av utveckling inom skräckfilmsgenren. Det var svårt för mig att förstå vad som var så otroligt hemskt med den, men det är klart att tiderna förändrats. Om videovåldsfolket hade kunnat blicka in i framtiden och sett vad filmen skulle utveckas till mer än 25 år senare i "The Texas Chainsaw Massacre: The Beginning" hade de förmodligen dött av hjärtattack.

Det här är en vidrig, störd och mycket sjuk film. Det är en prequel till remaken av originalet som gjordes 2003 - en film jag inte sett, men det spelar inte så stor roll. Den här filmen kan ses separat utan problem. Här har vi nämligen bakgrundshistorien som leder fram till den klassiska motorsågsmassakern.

Det börjar 1939 på ett slakthus i Texas. En nitisk chef håller pli på sina anställda men när en kvinna kollapsar i konvulsioner och klämmer ut ett vanställt barn, gör chefen det enda rätta han kan göra: han slänger ungen i soporna bland det andra slaktavfallet! En fattig kvinna som letar sekunda köttslamsor hittar barnet och adopterar det: Thomas "Leatherface" Hewitt är född.

Medan förtexterna rullar får vi hans uppväxt i sammandrag. Thomas mobbas och hånas och bedöms vara mentalt efterbliven. Vad vanställdheten är framgår inte, men han måste lappa ihop sitt ansikte - det är fullständigt klart.

Vi hoppar fram 30 år i tiden. Thomas är nu anställd på samma slakteri där han föddes och står och styckar djur som en gigantisk maskin. Hälsovårdsmyndigheten har dock dömt ut slakteriet och det läggs ned av den nitiske chefen. Utan sitt älskade jobb gör Thomas det enda rätta han kan göra: han bankar ihjäl chefen med en slägga.

När traktens enda polis letar rätt på Thomas morbror för att anhålla den färska mördaren anar han inte att morbrorn har egna planer. Less på fattigdomen och rädd för att trakten ska tas över av mc-knuttar och hippies skjuter han polisen och tar hans roll. There's a new sheriff in town.

När fyra ungdomar - två bröder och deras flickvänner - voltar med sin bil efter att ha jagats av en mc-kvinna rycker den vansinnige sheriffen in och för hela bunten till sitt hem, ett hem där Thomas fått ett eget slaktrum i källaren. En rejält sadistisk terror som bara kan sluta på ett sätt inleds.

Om man sätter sig ned och tittar på en film som heter "The Texas Chainsaw Massacre: The Beginning" så kan man räkna med att får vad man förväntar sig. En jävla slakt. Har man problem med extremt grafiskt våld ska man hålla sig borta från den här filmen. Som sagt - det är både vidrigt och sjukt, men det är ändå gjort med någon sorts finess. Extrema slasherfilmer av det här slaget brukar alltid sluta som en töntig soppa, men den här filmen vinner mycket på att själva terrorbiten är extremt tät och obehaglig. Inte sedan Stephen Kings "Desperation" har man sett en så fullständigt galen sheriff som i "The Texas Chainsaw Massacre: The Beginning". Starkt gjort av R. Lee Emrey i rollen som galningen Hoyt.

En ganska bra film till slut, men som sagt - jag varnar er alla. Skyll inte era mardrömmar på mig om ni ser den...


EXTRAMATERIALET

När en film presenteras som "oklippt" så innebär det förstås inte att "allt" är med. Det finns alltid saker som klipps bort av andra anledningar än att minska våldet. Här finns ett par bortklippta scener och några nedklippta, samt tre alternativa slut. Allt kan ses med kommentarer om man så önskar. När det gäller de alternativa sluten - som är det mest intressanta i sammanhanget - så har de valt det bästa till filmen.

Med på skivan finns en 43 minuter lång dokumentär under namnet "Down to the bone" där hela filmen gås igenom noggrant och detaljerat. Det är en mycket bra dokumentär där vi får se allt från hur producenternas negativa inställning till att göra en uppföljare vändes till en positiv inställning - mycket tack vare fansens önskemål - till att göra en film som berättade hur allting började, till specialeffektsgenomgångar av alla slafsiga scener i filmen.

Utöver det kan man slå på ett kommentarspår med regissören Jonathan Liebesman och producenterna Brad Fuller och Andrew Form, samt se biotrailern till filmen.


TRE SAKER

1. Det nya svenska filmbolaget Studio S tog givetvis sitt namn efter det klassiska debattprogrammet.

2. Filmen är oklippt vilket enligt en lista om 20 punkter på IMDB innebär både mer slafs och en del förlängda icke-skräckscener.

3. Ungdomarna i filmen görs av för mig okända skådespelare men alla gör ett riktigt bra jobb.


ANDERS JAKOBSON (2007-04-19)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (4)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: SF
Ljud: Dolby Digital 5.1, DTS ES 6.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Borttagna scener/Förlängda scener, Minidokumentär, Kommentarer av regissören Jonathan Liebesman samt producenterna, Trailer
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (26/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA