Ingen vidare lyckad uppföljare

FILMEN

"30 Days of night: Dark days" är en uppföljare till "30 days of night" men tyvärr är den inte i närheten av vad vi fick se i originalet. Den var riktigt bra men här får vi nöja oss med en sämre variant av något som mest känns som en dålig idé som blev en sämre film. Specialeffekterna funkar, men handlingen är rent ut sagt bedrövlig. Stella som överlevde första filmen åker nu runt och föreläser om vad som hände i Barrow men föga oväntat är det ingen som tror henne. Folk tror hon är galen och vampyrerna håller koll på henne för att kunna se till att hon inte ställer till med några allvarligare problem för dem.

En dag blir hon dock uppsökt av tre personer som tror henne, som utsatts för vampyrernas hemskheter och som nu bestämt sig för att göra något åt det. De har lyckats hitta drottningvampyren Lilith och om de dödar henne kommer resten av vampyrerna stå som förlamade, oförmögna att kunna ta några beslut, oförmögna att kunna utgöra någon skada för människorna.

Naturligtvis går det inte så lätt som det låter och det hela utmynnar i en kamp mellan vampyrer och människor. Frågan är bara vem som ska gå segrande ur striden…

Filmen har stora problem. Vampyrerna har ett eget språk. Ett tjutande som mest påminner om fladdermöss. Inte bra. Vampyrerna har helt svarta ögon vilket mest ser löjligt ut. Inte bra. Tanken på att alla vampyrer bara skulle stå sysslolösa för att en person försvinner är löjeväckande och definitivt inte bra. Lägg till detta en rätt löjlig handling, mediokra skådespelarinsatser och ytterligare lite löjlig handling så kan det omöjligt bli bra. Från början var nog idén rätt bra men någon stans efter vägen gick det snett.

Resultatet? En trist film med godkända specialeffekter.


EXTRAMATERIALET

Förutom kommentarspår får vi en kort dokumentär om hur filmen spelades in och en om hur man fört över den serietidning filmen är baserad på till film. Inget att hetsa upp sig över och det blir mest jobbigt att höra hur nöjda alla är med filmen.


TRE SAKER

1. Det är inte Melissa George som spelade Stella i första filmen som spelar henne här. På grund av andra åtaganden blev det istället Kiele Sanchez som fick rollen.

2. Jag gillar inte att vampyrerna är så djuriska. Jag tycker de ska vara sofistikerade, men det är det inte alls här.

3. De av er som sett "Lost" kommer att känna igen Harold Perrineau som där spelade Michael Dawson.


HANS-ÅKE LILJA (2010-10-31)
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2010
Bolag: Sony
Tema: Vampyrer
Ljud: DTS 5.1 HD MA
Bild: 1080p High Definition 1.85:1
Extramaterial:
Filmskaparnas kommentarer, Minidokumentär: The Gritty Realism of Dark Days och Graphic Inspirations: Comic to Film Exploration
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (23/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA