Tönt i krig med mammans nya man

FILMEN

Jon Heder spelar tönten Jeffrey som...

Nej, stopp. Paus. Vänta lite.

Jon Heder spelar en tönt? Ja, den gänglige amerikanen har onekligen fastat i töntträsket sedan succén med "Napoleon Dynamite" och så länge 31-åringen kan misstas för en 20-åring lär han nog fortsätta med det. Och jag tycker inte att det är något fel med det, faktiskt.

Tillbaka till "Mama's boy". Som titeln avslöjar är Jeffrey en mycket mammakär tönt. Sedan pappan dog i en bilolycka när Jeffrey var i 18-årsåldern har han svurit att alltid finnas där för sin mamma Jan (Diane Keaton). 11 år senare har det kanske gått lite långt. Han är i och för sig inte klängig eller barnslig, men man kan ana att han egentligen inte har några planer på att växa upp. Han bor fortfarande i mammans hus, spelar arkadspel, har en serietidningssamling och anser att fredagsdejten - minigolf med mamman - är viktigare än allt annat.

Föga anar han att han ska få konkurrens om mammans gunst av en motivationstalare som trotsat cancer och alltid har ett passande citat - som han skrivit själv - till hands. In träder nämligen Mert Rosenbloom (Jeff Daniels) som är allt vad mamman vill ha, en charmerande och positiv människa utan några synbara fel, och givetvis en person Jeffrey inte står ut med. Till en början är relationen till denna nya man lite bökig och omständig, men den eskalerar till ett fullskaligt krig där Jeffrey gör allt för att hitta Merts hemligheter och brister.

Samtidigt, när Jeffrey flyr hemmet för att slippa höra mammans och Merts älskande, träffar han en flicka. Nora (Anna Faris) jobbar i fiket dagtid och är protestsångerska under kvällarna. Hon har inga fördomar mot Jeffrey utan tycker att det mesta han gör är coolt. Men vilket värde har hon egentligen för Jeffrey och lyckas han försvara sin plats som mammans närmaste man? Eller är det kanske dags för Jeffrey att en gång för alla växa upp?

"Mama's boy" är en ganska småcharmig komedi som dock inte känns speciellt originell. I och för sig är det ett ganska roligt upplägg med kriget mellan den mammakära sonen och hennes nya man, men resten känns det som man sett tidigare.

Ändå tycker jag att filmen är sevärd. Man har lyckats etablera Jeffrey och Noras karaktärer mycket bra genom musik, kläder, egenskaper och åsikter. Jeff Daniels är som vanligt en fröjd att se, speciellt i en sådan här typ av karaktär som man inte riktigt vet om man ska älska eller hata. Mert Rosenbloom har fler lager än vad man initialt tror.

Jon Heders Jeffrey har vissa av Napoleon Dynamites egenskaper, som den irriterade aggressiviteten, men det är långt från samma karaktär, men likväl en tönt.


EXTRAMATERIALET

Ingenting.


TRE SAKER

1. Musik nämnde jag i förbifarten. Filmen är fylld av låtar med The Jam, The Smiths, Morrissey och Billy Bragg som alla passar bra in, och bidrar till Jeffrey och Noras karaktärer.

2. Rolig "kontrastscen" - när Nora sjungit en låt om hur de stora företagen och kedjorna tar över världen går hon och Jeffrey till Starbucks för att dricka "vettigt" kaffe.

3. Det roligaste segmentet i filmen är helt klart när Jeffrey och Mert förklarar krig mot varandra, och hur detta krig utvecklar sig.


ANDERS JAKOBSON (2008-09-24)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Sandrew Metronome
Ljud: Dolby Digital 5.1, DTS 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (18/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA