Lågmält och fint om deprimerad sökare

FILMEN

Upplägget är långt ifrån unikt. En deprimerad ung man återvänder tillbaka hem till småstaden efter en misslyckad karriär i storstaden. Man har sett det förut, till exempel i "Garden state" som "Lonesome Jim" jämförs mycket med. "Lonesome Jim", faktiskt regisserad av Steve Buscemi, skulle kunna ramla omkull och falla platt på magen, men det gör den inte.

Casey Affleck (ja, Ben Afflecks lillebror) spelar den unga mannen Jim som flyttar in i föräldrarhemmet igen. Den gamle pappan vill bestämt att han ska in i familjeföretaget medan mamman alltid är skinande glad, oavsett vad som händer. Jims äldre bror bor också där, skild och med krossade drömmar.

Jim säger vid ett tillfälle i filmen att han kom hem för att få ett nervöst sammanbrott, men att hans bror hann före, för när de båda bröderna har ett samtal säger Jim att han inte förstått hur hans bror orkar leva med den tragedi till liv han har, och kort därefter försöker brodern köra ihjäl sig.

På sjukhuset jobbar Anika (Liv Tyler), en sköterska Jim träffat tidigare. Hon är hans raka motsats men de fattar ändå tycke för varandra. Kanske är Anika och hennes son Ben de pusselbitar som hans liv kräver för att vända?

"Lonesome Jim" är ett lågmält drama som har livets tragekomiska inslag som en extra krydda. Det finns helt klart humor i filmen, ingen gapskrattshumor, men den typen man till exempel återfinner i Wes Andersons filmer.

Skådespeleriet är bra. Det är väl ingen som egentligen gör mer än vad de behöver för att få rollerna att funka, men det räcker. Jag har inte sett Casey Affleck i så många filmer, och den här rollen är väldigt annorlunda från den han gjort i "Ocean's eleven"-filmerna. Liv Tyler är som vanligt underbar i den här flickvänsrollen som hon så ofta gör. Även Mary Kay Place är värd att föra fram i ljuset för sin roll som den ständigt positiva mamman som ifrågasätter vad hon gjort för fel för att få två så olyckliga söner.

När filmen slutar gör den det på en positiv ton, och man önskar att det hade funnits ett par timmar till att se. Det är ett väldigt bra betyg. Jag gillade den här filmen mycket.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet är dessvärre oerhört fattigt. Endast ett par "talent files" och en trailer. Trist.


TRE SAKER

1. Filmen spelades in på en väldigt tajt budget, endast en halv miljon dollar och skådespelarna fick gå ned i lön för att hålla den. Filmen är dessutom helt inspelad på mini-DV vilket är helt galet, för det märks definitivt inte.

2. Roligt citat ur filmen: "When you point a finger at somebody else, you're pointing three at yourself and a thumb at the sky." (Jims farbror Stacy försöker förklara något för den oförstående brorsonen).

3. Vardagens absurda komik skildras många gånger i filmen, till exempel i filmens inledning där Jim går förbi vad som verkar vara en oändlig rad av läskautomater.


ANDERS JAKOBSON (2007-02-06)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Atlantic
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.77:1
Extramaterial:
Talent files, trailer.
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (25/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA