Skådespeleriet är extremt hög nivå

FILMEN

"The Departed" är en något udda film om maffian, polisen och infiltratörer…i båda lägren…som dessutom är varandra på spåren.

Dels har vi Colin (spelad av Matt Damon) som på Frank Costellos (briljant spelad av Jack Nicholson) vägnar infiltrerat polisen. När jag säger infiltrerat menar jag verkligen infiltrerat. Colin har gått igenom polisskolan och arbetat sig till en hög post inom polisens specialstyrka under många år för att få den position han nu har.

Sen har vi även Billy (spelad av Leonardo DiCaprio) som infiltrerat Costellos gäng på polisen, och då framförallt Dignam (Mark Wahlberg) och Queenans (Martin Sheen) vägnar. Billy har slitit minst lika hårt som Colin men gjort det genom att sitta i fängelse och på så vis byggt upp ett rykte om sig själv.

Snart inträffar dock det oundvikliga. Både polisen och Costello blir medvetna om att de infiltrerats. Ingen av dem vet dock vem som är infiltratören. Detta blir inledningen på en katt och råtta-lek som får en att sitta som på nålar. Flera gånger är både Colin och Billy på väg att bli avslöjade...

Utan att säga för mycket kan jag också erkänna att slutet verkligen fick mig att tappa hakan. Filmen slutar verkligen inte som jag trott den skulle…eller som den borde slutat om man jämför med andra filmer av den här typen. Lite extra kul!

Som ni ser staplas det stora skådespelarna på hög i "The Departed" och det märks verkligen när man ser filmen. Skådespeleriet är på extremt hög nivå och det finns ingen som kan klaga på de insatser vi bjuds på. Förutom de jag redan räknat upp ser vi även Alec Baldwin i en stor roll.

"The Departed" är välspelad, välskriven och väldigt bra regisserad av Martin Scorsese. Dessutom är själva handlingen väldigt smart uppbyggd…även om den kan kännas lite rörig innan man kommit in i den.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av nio borttagna scener (med inledning av Scorsese själv) som faktiskt tillför historien en hel del. En del känner jag faktiskt att de borde lämnat kvar i filmen då tillför filmen en del. Men å andra sidan är den ju redan nästan två och en halv timme lång.

Vi får även två dokumentärer om maffian varav den ena berättar om Whitey Bulger som är den personen man baserat Jack Nicholsons karaktär, Frank Costello, på. Spännande om man är intresserad av maffian, annars lite segt…


TRE SAKER

1. Som så ofta är "The Departed" inte en ny film. Den är en amerikansk nyinspelning av Hong Kong-filmen "Mou gaan dou" ("Infernal Affairs") från 2002.

2. Som jag sagt tidigare formligen kryllar filmen av kända skådisar. Dessa var dock inte alltid Scorseses förstaval. Mel Gibson fick manuset men erbjöds inte en speciell roll. Ray Liotta och Denis Leary erbjöds båda rollern som Dignam. Gerard McSorley erbjöds rollen som Queenan och Brad Pitt rollen som Colin. Av olika anledningar tackade de dock alla nej.

3. Håll utkik efter bokstaven "X" i filmen. Det är nämligen så att varje gång en större rollkaraktär ska dö syns ett "X" någonstans i bilden. Avslöjande men ändå rätt kul.


HANS-ÅKE LILJA (2007-05-28)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (7)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2007
Bolag: Warner Bros.
Tema: Oscarsvinnare
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.40:1
Extramaterial:
9 extra scener med inledning av regissören Martin Scorsese, The story of The Boston Mob och Crossing Criminal Cultures
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA