Bra regidebut av Ben Affleck

FILMEN

Ben Affleck har inte alltid haft det lätt. Många tycker att han är träbock, en dålig skådespelare och efter några stora floppar hamnade han utanför A-listan i Hollywood. Jag har alltid haft ett gott öga till honom - jag i och för sig inte sett alla filmer han gjort - och den privata bild jag fått av honom har också varit bra. Han har även en Oscar på meritlistan för bästa manus ("Good Will Hunting") och i och med "Gone Baby Gone" har han även gjort sin storfilmsdebut som regissör och emottagit positiva reaktioner från både kritiker och publik. Kanske vänder karriären nu?

Filmen är baserad på Dennis Lehanes roman med samma titel. Jag har bara läst en roman av Lehane ("Patient 67", på väg att bli film av Martin Scorsese under titlen "Ashecliffe") och den boken innehöll en del kluriga vändningar och det gör även "Gone Baby Gone".

Patrick Kenzie (Casey Affleck) är tillsammans med sin partner, privat som i arbetet, Angie Gennaro (Michelle Monaghan) privatdetektiver med försvunna personer som specialitet. När de får i uppdrag att leta efter en försvunnen treårig flicka hamnar de lite utanför sitt område eftersom kidnappningar inte är vad de vanligen jobbar med, men de accepterar ändå uppdraget. Tillsammans med detektiverna Remy Bressant (Ed Harris) och Nick Poole (John Ashton) börjar de utredningen. Detektiverna jobbar under polismästaren Jack Doyle (Morgan Freeman) som startat en speciell polisstyrka för barnrelaterade fall, utifrån att hans egen dotter kidnappades och mördades.

När de börjar rota i mamman Helene McCreadys (Amy Ryan) liv kommer de snabbt fram till en tänkbar gärningsman, men när de ska slutföra allt går det åt helvete. Treåringen försvinner för gott, Doyle får sparken och Patrick och Angie tar förlusten hårdare än vad de trott. När Patrick sedan ramlar in ett annat kidnappningsfall som också innefattar detektiverna Bressant och Poole händer något som får honom att tro att fallet med den försvunna treåringen inte är över.

Historien tar sedan ett antal oväntade vändningar innan allting avslutas med en riktig tankeställare för Patrick och tittaren.

Filmen känns väldigt realistisk och skildrar en del otacksamma sidor av Boston i ett ganska makligt tempo. Jag gillar karaktären Patrick Kenzie. Han är ung och orädd (i en tidig scen hamnar han i bråk med ett gäng biffiga typer i en bar utan att röra en min eller visa någon sorts svaghet i situationen) och har god moral när han står inför problem. Casey Affleck går från klarhet till klarhet när han går in i rollen. Även Amy Ryan gör sin trasiga kvinnokaraktär bra, som hon även fått en rad priser och nomineringar för. I övrigt känner jag mig väldigt trött på Morgan Freeman och Ed Harris även om de också gör ett bra jobb.

Utan att ha läst förlagan känns det som Ben Affleck gjort ett bra jobb. Han har hittat en personlig ton i filmen och skapat en ganska annorlunda thriller.


EXTRAMATERIALET

Det finns ett kommentarspår med Ben Affleck och hans medförfattare Aaron Stockard. Jag har inte lyssnat på det, men efter att ha lyssnat på deras kommentarer till de bortklippta scenerna känner jag mig inte speciellt sugen. De pratar ganska långsamt och sparsmakat och även om de säger en del intressanta saker blir det lite segt.

De bortklippta scenerna består mest av alternativa versioner. Det finns till exempel en väldigt annorlunda version av inledningen på filmen där Patrick och Angies yrke etableras grundligt innan vi kommer fram till filmens egentliga inledning. Lite intressant att se men inget man saknar i filmen.

Extramaterialet i övrigt består av två korta men bra bakomfilmer som bjuder på en hel del intressanta analyser av temat i filmen och de olika karaktärernas drag och handlingar. Den ena filmen handlar mer om storyn i sin helhet medan den andra tittar närmare på rollistan. Båda två är som sagt bra och intressanta.


TRE SAKER

1. Kul att se Michael K. Williams dyka upp som polis i uniform och allt en bit in i filmen. För mig är han den genuina skurken Omar Little i "The Wire" till 100%.

2. Det är alltid kul när författare gillar adaptionerna på sina böcker. Så här sa Lehane om Afflecks film: "I saw the movie and it's terrific, I wasn't gonna say anything if I didn't like it but it's really terrific."

3. Filmen är inspelad på plats i Boston och många lokala skådespelare och statister har används för förstärka den genuina och äkta känslan, och resultatet är mycket bra.


ANDERS JAKOBSON (2008-07-02)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (4)
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Buena Vista Home Entertainment
Ljud: Digital dolby 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Deleted Scenes, Going Home: Behind the Scenes with Ben Affleck, Capturing Authenticity: Casting Gone Baby Gone, Audio Commentary by Ben Affleck and Aaron Stockard
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (24/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
KOMEDIERNA