Effektfulla scener i lite småseg film

FILMEN

Thomas Cravens dotter Emma är på besök och han är överlycklig över att få träffa henne. Vi vet inte riktigt varför men man får känslan av att de två inte ses så ofta som de skulle vilja men när de väl gör det är det något båda gillar. Redan på väg från flygplatsen märker vi att något inte står rätt till med Emma. Hon spyr och ser väldigt blek ut. Thomas misstänker att hon är gravid (vilket hon inte är) men får snart erfara att det trots allt hade varit mycket bättre än den riktiga anledningen.

Väl hemma fortsätter Emma kräkas och till slut blir det så illa att hon måste till sjukhuset. De kommer dock aldrig fram för i samma ögonblick som de öppnar dörren blir de beskjutna med ett hagelgevär medan någon skriker "Craven!". Emma träffas i magen och dör inom någon minut.

Thomas som är polis utgår från att skottet var menat för honom. Det gör även resten av Boston poliskår och man gräver nu ner sig i Thomas tidigare fall för att hitta någon misstänkt. Under tiden försöker Thomas bearbeta sorgen efter Emma och när han går igenom hennes saker hittar han en pistol. Varför har Emma en pistol? Och var det verkligen Thomas mördaren var ute efter?

"Edge of Darkness" är definitivt en sevärd film. Några scener skakar om en rejält. Speciellt Emmas dödsscen som även sätter tonen på filmen. Filmen är full av action och Gibson sparar inte på krutet när det gäller att få reda på vad Emma trasslat in sig i. Han gör det genom efterforskning men lika mycket med våld. Filmen har dock några sega partier mitt i och jag tror att den hade tjänat lite på om man kortat den en aning.

Man har även lyckats väva samman verklighet med Thomas minnen från när dottern var liten på ett riktigt snyggt sätt och man känner verkligen med honom i hans sorg. Gibson gör som vanligt rollen som hämnare bra. Han har gjort det förr och även om det inte är så stor skillnad på de rollerna och den som Thomas Craven lyckas han bra. Man känner med honom och han verkar inte allt för övermänsklig… med undantag för på slutet kanske.

"Edge of Darkness" borde som sagt kanske varit lite kortare och upplösningen är kanske i enklaste laget men jag gillar den ändå. Jag gillar Gibson och jag gillar framförallt vissa scener i filmen, scener som är så effektiva att det är de man tänker på när man tänker tillbaka på filmen och då gör det inget att vissa partier är lite sega.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Det finns en scen i filmen som verkligen får en att rycka till. Ni kommer att förstå när ni ser den.

2. När Thomas åker hem till Emmas pojkvän ser det ut som om han åker därifrån utan sin pistol. Om det är slarv eller om han faktiskt tog upp den i ett obevakat ögonblick låter jag vara osagt.

3. Det är synd att Bojana Novakovic (Emma) inte får vara med mer än hon är i filmen. Hon gör ett bra intryck.


HANS-ÅKE LILJA (2010-07-25)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2010
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.40:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA