Kung Travolta är tillbaka

FILMEN

Walter Garber har problem på jobbet och har tillfälligt blivit degraderad från chef till samordnare för New Yorks tunnelbana. Han är anklagad för att ha tagit mutor, vilket han nekar till, och är nu alltså degraderad under utredningen. Men, vad som börjar som en rätt trist och vanlig dag ska snart visa sig bli den värsta dagen i Garbers liv.

Vad som händer är nämligen att ett av tågen kapas av en man som kallar sig Ryder, en man som till ytan verkar vara en rätt simpel man som endast är ute efter pengar men som när man kommer ner på djupet egentligen har en mycket mer avancerad agenda. För de kidnappade New York-borna kräver han kräva 10 miljoner dollar men det är bara början. Pengarna ska vara levererade på en timme annars kommer han att döda en i gisslan varje minut som passerar. Ryder kräver dessutom att hela tiden få tala med Garber och ingen annan. Garber som inte har någon erfarenhet av gisslanförhandlingar gör så gott han kan men frågan är om det räcker.

I rollen som Garber ser vi Denzel Washington och han är väldigt bra som den osäkre och framförallt alldaglige Garber. Det är alltså ingen "Die Hard"-hjälte eller "Rambo" som vi har att göra med här. Här är det mer en vanlig människa som hamnar i en väldigt ovanlig situation. Som Ryder ser vi John Travolta och han är riktigt bra här. Han kommer verkligen till rätta här och jag gillar honom verkligen när han spelar skurk. Han är sådär arrogant som gör att man verkligen ogillar hans rollkaraktärer samtidigt som man inte kan låta bli att beundra hans förmåga att agera.

Vi ser även John Turturro som polisen Camonetti och James Gandolfini som New Yorks borgmästare och även dessa herrar gör riktigt bra ifrån sig även om Gandolfini har en rätt liten roll. Handlingen i sig är rätt trovärdig även om det finns några luckor. Bland annat så känns det inte helt trovärdigt när Garber framåt slutet ger sig in i en biljakt för att hinna ikapp Ryder. Men detta är bara en bråkdel av filmen och på det stora taget håller det. "Linje 1 2 3 kapad" är riktigt bra och alla inblandade, och då framförallt Travolta, gör ett lysande jobb.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av kommentarspår och bakom kulisserna-filmer som berättar hur det gick till när filmen spelades in. Och precis som man kunnat ana var det inte helt lätt att spela in mitt i New York. Vi får även se en lång trailer för filmen.


TRE SAKER

1. En version av filmen finns redan. Den spelades in 1974 och har Walter Matthau i rollen som polisen Zachary Garber (Denzels roll) och Robert Shaw som Blue (Travoltas roll).

2. Detalj. När Denzels rollfigur får ett samtal från frun ser vi hur det står "Home" i telefonens display MEN man kan också se ordet "Zoom" vilket indikerar att det är en bild vi ser och inte ett äkta samtal som kommer…

3. En dator figurerar i spårvagnen som kapas där en av passagerarna har en öppen videokonversation med sin flickvän. Dels känns det lite underligt att ingen ser den och dels verkar flickvännen rätt korkad. Ni kommer förstå när ni ser filmen.


HANS-ÅKE LILJA (2010-02-23)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2010
Bolag: Sony
Ljud: DTS-HD 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
Kommentatorspår med regissör Tony Scott, Kommentatorspår med manusförfattare Brian Helgeland och producent Todd Black, Ingen tid att förlora: Inspelningen av filmen, Det tredje spåret: New Yorks tunnelbana, Uppifrån och ned: Karaktärer med stil och Marknadsföringen av filmen
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (13/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA