Bra fart i både repliker och actionscener

FILMEN

Det är inte bara serietidningar med superhjältar som blir filmer. "2 Guns" är baserad på en grafisk roman av Steven Grant och har ett riktigt finurligt upplägg. En DEA-agent och en underrättelseofficer har båda fått ett undercoveruppdrag och bildat ett kriminellt par utan att veta vem den andre egentligen är.

DEA-agenten Bobby Trench (Denzel Washington) är i sin kriminella persona en elegant fixare som kan ordna det mesta eftersom han "känner en kille", medan underrättelseofficern Michael "Stig" Stigman (Mark Wahlberg) är en flirtig hands-on-kille som aldrig missar ett skott. Deras gemensamma uppdrag - utan att de vet om det - är att sätta dit en mexikansk drogkung, men när de misslyckas med att få fram det avgörande beviset beslutar de att råna den bank där drogkungen tros ha stoppat undan 3 miljoner dollar. För Bobby blir det ett sätt att få fast drogkungen för pengatvätt, medan Stig ska se till att pengarna använts för att bekosta hemliga uppdrag.

Rånet går som en dans men det är lite mer pengar i banken än vad de kunde tro. Närmare 43 miljoner och det är någon annans pengar, någon som inte tänker låta dem komma undan. Strax efter bankrånet kommer de underfund med att ingen av dem är den de sagt att de är, och båda hamnar i trassel på var sitt håll och så småningom blir den enda lösningen att gå ihop och bli det par de låtsades vara.

Washington och Wahlberg bildar ett bra radarpar. De har en perfekt kemi ihop och har fått roliga och vassa dialoger att jobba med, vilket gör att man genast gillar dem. Filmen gränsar till att bli en actionkomedi för den är faktiskt rolig och fylld av färgstarka karaktärer. Den härdade Edward James Olmos spelar drogkungen och Bill Paxton gör en mycket minnesvärd insats som mannen som vill ha tillbaka sina 43 miljoner dollar.

Jag ska erkänna att jag inte var speciellt peppad på att se filmen innan den väl åkte in i spelaren, men jag blev helt klart positivt överraskad. Ett kul upplägg och bra fart i både repliker och actionscener.


EXTRAMATERIALET

En halvtimmes lång making of i fyra delar avhandlar hela filmen med närmare tittar på story, karaktärer, inspelningsplatser, stunts och mycket mer. Det blir en heltäckande bild som ger ungefär den information man vill ha efter att ha sett filmen.

Dessvärre får vi inte någon speciellt ingående titt på den tecknade förlagan. Den nämns mest i förbifarten och mer än så är det inte.

Dryga tio minuter med bortklippt och förlängt material finns för den som vill ha mer, och för ytterligare fördjupning finns ett kommentarspår.


TRE SAKER

1. Under filmens utveckling var det tänkt att huvudrollerna skulle gjorts av Vince Vaughn och Owen Wilson. Tur att det inte blev så!

2. Filmen är regisserad av isländska Baltasar Kormákur, som tidigare jobbat med Mark Wahlberg i "Contraband".

3. Öppningsscenen där Bobby och Stig tjafsar om mat på en diner doftar lite Tarantino och sätter nivån för dialogerna.


ANDERS JAKOBSON (2014-02-25)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2014
Bolag: Universal
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
Filmmaker commentary, Deleted and extended scenes, Click, Click, Bang, Bang: 4-part Making of 2 Guns
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (25/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA