Inte en thriller, men ett sevärt drama

FILMEN

"Farewell" är en film som lovar mycket men levererar något helt annat. Det är "en av de bästa politiska thrillers som gjorts på många år" om "dramatiska händelser" kring "århundradets viktigaste spionoperation" – det sista ett citat av självaste Ronald Reagan, en karaktär i filmen.

Det är 80-talets början. Sovjet och USA kapprustar för fulla muggar. Det kalla kriget rullar bittert vidare. Gregoriev, en KGB-agent som tröttnat på världssituationen, beslutar sig för att ge bort viktiga ryska hemligheter till västvärlden. Han hoppas på att bryta ner alla murar och starta en revolution där hans barn kan växa upp utan kommunismens förtryck. Han kontaktar den franska hemliga polisen, där han får kodnamnet Farewell.

Pierre Froment är en fransk ingenjör som arbetar i Moskva, men får uppdraget att ha kontakten med Gregoriev trots att han inte är erfaren i spionbranschen. Pierre är motvillig, och hans fru förbjuder honom att göra ett så farligt jobb, men materialet som lämnas över är så viktigt att han inte kan låta bli. Samtidigt sitter Reagan i Vita Huset och samarbetar med fransmännen, medan KGB försöker ta reda på vem Farewell är.

Nej, en thriller är det verkligen inte. Inte heller lyckas man med att få händelserna att framstå som "århundradets viktigaste". Det är mer av en dramatiserad dokumentär – även om man förstås tar sig friheter med sanningen här och där – och jag påminns mest om den extremt överskattade "Zodiac" som även den mest kändes som nåt jag skulle sett på TV4 Fakta.

Därmed inte alls sagt att det inte är intressant, för det är det. Dessa ganska okända händelser lade grunden till Gorbatjovs perestrojka, de reformer som infördes i Sovjet under 80-talet och ledde till kommunismens fall. Både Gregoriev och Pierre är sympatiska karaktärer, och man förundras över hur övertygelser hos så få personer på rätt platser kunde sätta så stora förändringar i rullning.

"Farewell" är värd att se som ett politiskt spiondrama, men är du ute efter en nervkittlande thriller med biljakter och nagelbitande spänning så är du helt fel ute.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Omslaget säger att filmens språk är "franska/engelska", medan den egentligen är på "franska/ryska". Antalet engelska repliker överstiger säkerligen inte tjugo...

2. ...varav omslagsnamnet Willem Dafoe säkerligen levererar ungefär fem.

3. Fred Ward är som gjuten i rollen som Ronald Reagan. Hans manér och sätt att tala är klockren imitation utan att gå över i parodi.


HENRIK ANDERSSON (2011-01-04)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2010
Bolag: Atlantic
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (19/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA