En barndom fylld av ondska…

FILMEN

I "Hannibal Rising" skulle vi få veta mer om Hannibal Lectors uppväxt och efter att ha sett filmen kan den sammanfattas som otroligt grym och otroligt tråkig. Vi börjar med grymheten…

När Hannibal endast är en ung grabb och kriget i Europa rasar dödas hans föräldrar mitt framför ansiktet på den unge Hannibal och hans syster. Saken blir sen inte bättre utav att de tillfångatas av plundrare som när maten är slut även äter upp Hannibals syster.

Detta sätter naturligtvis djupa spår i unge Hannibal som får svårt att anpassa sig ute i samhället. Efter att ha rymt från ett barnhem, som för övrigt är beläget i hans gamla föräldrahem, hamnar han hos sin enda överlevande släkting, Lady Murasaki Shikibu. Hon spelas av Li Gong och är dels alldelses för ung för att på ett trovärdigt sätt kunna vara fru till Hannibals farbror och ger dels ett rätt platt intryck.

Lady Murasaki Shikibu uppfostrar nu Hannibal i den asiatiska livsstilen och det är nu filmen blir seg och långtråkig. Detta parti kunde lätt ha kortats något. Personligen vill jag bara att Hannibal ska bli den Hannibal man känner igen från tidigare filmer.

Tyvärr sker detta aldrig riktigt. Hannibal blir istället något av den grymme hämnaren. Han bestämmer sig nämligen för att hämnas de män som så grymt åt upp hans syster 10 år tidigare och nu övergår filmen från att vara en berättelse om Hannibals uppväxt till en halvtrist hämndfilm. Visst, Hannibal finslipar sin grymhet och blir mer och mer lik den man vi känner igen från tidigare filmer men ändå…filmen lyfter aldrig riktigt.

Gaspard Ulliel gör dock rollen som Hannibal mycket bättre än jag vågade hoppas. Hans arrogans och totala avsaknad av sympati för människor är suverän. Han skulle verkligen kunna vara en ung version av den grymma Hannibal som Anthony Hopkins porträtterar i "När Lammen Tystnar" och "Hannibal".

Tyvärr räcker det inte och "Hannibal Rising" får närmast ses som ett segt försök av Thomas Harris att hålla sin karaktär levande. Nu är det dock dags att låta honom vila…


EXTRAMATERIALET

Filmen saknar extramaterial.


TRE SAKER

1. Andra skådisar som provspelade för rollen som Hannibal var Hayden Christensen, Macaulay Culkin, Hugh Dancy, Rupert Friend, Dominic Cooper,Tom Sturridge och Tom Payne. Tack gode Gud att man inte valde Macaulay Culkin. Jag ser framför mig en Hannibal med den grymma masken slåendes sig för kinderna...

2. Regissören Peter Webber ville från början ha Mikael Persbrandt i rollen som soldaten som äter upp Hannibals syster. Tyvärr krockade inspelningen med annat i Persbrandt kalender.

3. Personligen tycker jag Thomas Harris hakat upp sig lite väl mycket på Hannibal. Mannen är ju helt klart begåvad men för tusan, skriv om något annat än Hannibal!


HANS-ÅKE LILJA (2007-07-06)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (30/5):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA