jakt efter den örn som försvunnit

FILMEN

Det som är allra mest intressant med denna skildring av romerska soldater år 140 är att den inte utspelar sig i Rom eller i Egypten eller var liknande skildringar brukar utspela sig, utan i Storbritannien, närmare bestämt i Skottland.

Det är 12 år efter att 5000 romerska soldater försvann i Skottland och med dem försvann även den nionde legionens guldörn, en symbol som är så mycket mer än en symbol - den är en del av Rom. Kejsare Hadrianus reste den gigantiska muren Hadrianus mur vid gränsen till Skottland för att proklamera att här slutade den kända världen. Eller egentligen var det gränsen för det romerska riket...

Den unga centurionen Marcus Flavius Aquila (Channing Tatum) anländer till en garnison i Britanien för att upprätta sin familjs heder. Det var hans far som ledde den nionde legionen och räknas som den ansvariga för örnens försvinnande. Till en början går det trögt - alla vet vem han är och behandlar honom därefter, men han vinner soldaternas förtroende efter en strid mot vilda kelter, men strax därefter blir han skadad och skickas iväg för att repa sig. Han hamnar hos sin farbror (Donald Sutherland) och slutligen får han veta att han blivit entledigad från sin tjänst.

Under konvalescensen får han även höra att guldörnen enligt rykten dyrkas som en helgedom av en stam uppe i norr och tillsammans med en hatfylld slav (Jamie Bell) ger Marcus sig iväg genom Hadrianus mur och in i de farliga högländerna, för att lokalisera örnen men även för att försöka få reda på sin fars öde.

Det blir en väldigt bra och spännande film av den här historien och Channing Tatum och Jamie Bell bildar ett bra par, som delar både hat och respekt för varandra. Inspelad i befintliga miljöer i Ungern och Skottland är filmen väldigt snygg och ger en episk och autentisk känsla utan att förlita sig på dataduplicerade fältslag eller CGI-miljöer. Det känns rått och äkta på något vis.

När vi sedan får stifta bekantskap med den fruktade stammen Sälfolket blir det intressant värre. Här har filmmakarna fått fantisera loss ordentligt eftersom det inte finns så mycket information om denna stam, men resultatet är kittlande på sitt sätt. Jag köper utseende och kultur rakt av.

"The Eagle" är en riktigt bra äventyrsfilm för de som gillar romartiden och historiska epos.


EXTRAMATERIALET

Ingenting på denna utgåva förutom möjligheten att välja mellan DTS och Dolby Digital. Det ska på någon utgåva finnas ett alternativt slut.


TRE SAKER

1. Hadrianus mur är i allra högsta grad något som funnits på riktigt. Delar av den finns fortfarande kvar och den räknas till världsarvet.

2. Filmens sista repliker är som hämtade ur en buddy cop-film och borde egentligen inte passa in, men jag tycker att de ger en fin knorr till det här äventyret.

3. Språk på film är bra lustigt. Här pratar romarna engelska medan alla andra pratar gäliska. För rätt känsla borde väl romarna i filmen pratat latin då?


ANDERS JAKOBSON (2011-08-01)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin Äventyr
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Äventyr
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby digital 5.1, DTS 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (23/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
UNDERHÅLLNINGSUTGÅVORNA