Hur man har ihjäl tre hemska chefer

FILMEN

Tre vänner har problem med sina chefer som är elaka, kokainmissbrukare eller sexgalningar. Livet vore mycket enklare om de inte fanns helt enkelt, så varför inte ha ihjäl dem? Det börjar som en galen idé på fyllan men i nyktert tillstånd beslutar de sig för att genomföra planen. Frågan är bara hur och hur ska de klara sig från att åka dit?

Jason Bateman spelar Nick som slavat under sin elaka chef Dave (Kevin Spacey) i åratal. Nicks filosofi är att för att kunna avancera karriärsmässigt så får man ta en del skit, och Nick har tagit en hel del skit men med rollen som vice försäljningschef inom räckhåll är det värt det. Tills Dave utser sig själv som just vice försäljningschef mitt framför näsan på Nick.

Jason Sudeikis spelar Kurt som faktiskt har en riktigt bra chef (Donald Sutherland) tills han plötsligt dör och den odrägliga och kokainmissbrukande sonen Bobby (Colin Farrell) tar över och gör ett uselt jobb. Charlie Day spelar å sin sida Dale som jobbar under tandläkaren Julia (Jennifer Aniston) som sextrakasserar honom dagligen och hotar att visa upp fejkade sexbilder på dem båda för Dales blivande fru.

De har alltså allihop hemska chefer som de vill bli av med. Efter att ha konsulterat med hårdingen Motherfucker Jones (Jamie Foxx) beslutar de sig för att mörda varandras chefer. Men återigen: hur ska de gå till väga? Lösningen kommer som en blixt från ovan, men samtidigt är ingenting så enkelt som det verkar.

Blanda känslan från "Office Space" med klassiska farselement och man får "Horrible Bosses", en riktigt rolig komedi som har ordentligt med oväntade vändningar för att bibehålla ens intresse under hela filmen. Även om det är ett ganska klassiskt upplägg på något sätt får jag en märklig känsla av något fräscht när jag ser filmen. Det är en film som det känns som man borde kunna förutse men som faktiskt överraskar.

Man har lyckats få precis rätt skådespelare till samtliga roller, samtidigt som vissa skådespelare gör gestaltningar man inte kopplat ihop dem med tidigare. Colin Farrell är otroligt slemmig med en illa dold comb over-frisyr och Jennifer Aniston är så ful i munnen att man nästan rodnar i soffan.

Oväntat och kul, precis som hela filmen.


EXTRAMATERIALET

Som extramaterial finns ungefär sju minuter bortklippta scener, där större delen egentligen är alternativa scener. Det finns en alternativ början på filmen som är riktigt bra och en otroligt splattrig variant av en scen ur filmen bland annat. Sevärda scener, faktiskt!


TRE SAKER

1. Filmen är regisserad av Seth Gordon som tidigare bland annat gjort den utmärkta dokumentären "The King of Kong: A fistful of quarters" från vilken han plockat med sig den sympatiska Steve Weibe till en minimal biroll som säkerhetsvakt precis i inledningen av filmen.

2. Apropå rätt skådespelare i rätt roller - Ashton Kutcher var påtänkt som Dale vid en tidpunkt och både Philip Seymour Hoffman, Jeff Bridges och Tom Cruise erbjöds rollen som Dave och rollen som Julia kunde ha gått till Naomi Watts eller Sarah Jessica Parker. Även om det finns bra skådespelare bland dessa så är jag väldigt glad att det blev som det blev.

3. Rolig replik: "I didn't know I had DNA in my butt".


ANDERS JAKOBSON (2012-01-27)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: Warner Bros.
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.40:1
Extramaterial:
Deleted scenes
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA