Överraskande fattigmans-Indiana Jones

FILMEN

I Weird Al' Yankovic film "UHF" skämtar de till det med trailers för fejkade filmer (långt innan Tarantino och Rodrigues "Grindhouse"-äventyr) och en av filmerna var "Conan The Librarian", och med den i minnet skrattade jag högt när "The Librarian II: Return to King Solomon's Mines" hamnade i mina händer.

Som ni ser av titeln är detta del 2 - del 1, "Quest for the Spear" kom 2004, och del 3, "The Curse of the Judas Chalice" ska komma i år. Samtliga är tv-filmer vilket är oroväckande, men för att vara en tv-film är "The Librarian II" en mycket påkostad sådan. Jag återkommer till detta.

Då jag inte sett den första filmen är jag inledningvis lite lost, men finner mig snabbt i historien och den speciella värld den utspelar sig i. "Cityakuten"-bekanta Noah Wyle spelar Flynn Carson, en bibliotikarie på ett mycket speciellt bibliotek. Här finns nämligen alla kända artefakter ur historien (och legenderna) samlade - vilket egentligen borde göra det till ett museum - i "Harry Potter"-magiska rum med flytande väggar och annat. Flynn trimmas av mentorn Judson (Bob Newhart) som skickar iväg honom på vissa uppdrag för att hämta in artefakter som "i händerna på fel människor kan leda till fruktansvärda saker". Över allting vakar chefen Charlene (Jane Curtis) som inte är speciellt road över Flynns äventyr.

I den här filmen skickas han iväg för att skydda den legendariska Kung Salomos gruva där både all världens rikedomar och magiska ting finns - bland annat en bok som "i händerna på fel människor" kan användas för att tänja på tid och rum och förändra historien.

Uppdraget föregås av lite vändningar kring Flynns mördade fader och Flynn får med sig en amulett som ska visa sig vara användbar. Till saken hör att några skurkar, ledda av generalen Samir (Erick Avari) så klart också är ute efter gruvan och lyckas stjäla en karta som skickats till Flynn, men för att kunna läsa kartan krävs en nyckel och det är den som Flynn initialt ska leta reda på. Poängen är att skydda gruvans hemliga adress.

I Marocko stöter Flynn ihop med arkeologen Emily Davenport (Gabrielle Anwar), en snygging som är lika nördig som Flynn. Först ställer hon sig på tvären men snabbt blir hon indragen i skattjakten och de båda flaxar runt i Afrika med skurkarna hack i häl.

Kringflaxandet får mig att tänka på "Mumien: Återkomsten" men främst ser jag "The Librarian II" som en fattigmans-Indiana Jones eller "National Treasure". Saken är dock den att jag är vansinnigt svag för sådana här äventyrsfilmer med både raffel och hemliga objekt och skatter, vilket leder till att jag finner stort underhållningsvärde i filmen.

Det märks tydligt att det är en tv-produktion dock för man vill mer än man har budget till, vilket speglas i en rad specialeffekter som inte håller filmbolagsstandard. Men det är ganska charmigt i sig, och det hela lättas upp av att Noah Wyle har en perfekt komisk tajming som på något krävs av hans karaktär. Jag skulle utan tvekan tänka mig att se fler filmer i den här franchisen i framtiden.

Jag irriterar mig lite på att det är aningens barnanpassat med alla magiska inslag - till exempel kan mentorn Judson sända iväg sig själv in i visioner och dylikt - och lite hurtig Disney-musik, men det får man kanske ta.

"The Librarian II" är alltså lite av en positiv överraskning. Det där hånskrattet jag fyrade av inledningsvis har gått till ett ganska nöjt leende. Filmen har en klar matinéfilmskänsla, vilket man behöver ibland.


EXTRAMATERIALET

Inget extramaterial - det är ju en tv-film...


TRE SAKER

1. Filmen börjar med en cold opening som känns oerhört mycket "Indiana Jones". Den är väldigt lik det som den unga Indy gör i den tredje filmen och det lustiga är att Flynn här lägger vantarna på en magisk kristallskalle med kopplingar till Atlantis, vilket utgör stora delar av ploten i den nya "Indiana Jones"-filmen...

2. Filmen innehåller även många referenser till "Casablanca", vilket i finalen blir lite väl löjligt.

3. Även om jag tycker att manuset och storyn överlag är bra så har man gjort det väldigt tydligt med vem som är den verkliga skurken i filmen. Ganska enkelt att lista ut.


ANDERS JAKOBSON (2008-05-21)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (1)
20 senaste recensionerna i kategorin Äventyr
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Äventyr
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.77:1
RECENSERAT DENNA DAG (24/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
DRAMAKOMEDIERNA