Mad Max, Ivanhoe och ett virus

FILMEN

En epidemi bryter ut i Skottland och i stort sett varenda människa i regionen smittas. Myndigheterna försöker få fram ett botemedel men förgäves. Istället bygger man en stor mur runt hela Skottland så att de smittade inte kan komma ut och ingen annan kan komma in. Sen väntar man på att de smittade ska självdö.

25 år senare upptäcker ett gäng poliser på ett rutinuppdrag några personer utanför murarna som smittats och det hela börjar om igen, med en skillnad. Tre år tidigare upptäckte man människor som rörde sig innanför murarna. Några har alltså överlevt under mer än 20 år och det borde ju betyda att de tagit fram ett botemedel, eller?

En grupp skickas in för att lokalisera det eventuella botemedlet och doktor Marcus Kane som borde vara den som i sådant fall tagit fram det. Han jobbade med det innan muren sattes upp och har även haft kontakt med myndigheterna direkt efter karantänen. Sen dess har han dock varit spårlöst försvunnen…

Ledare för gruppen är Eden Sinclair som själv som barn var en av de sista att lämna Skottland. Det enda minnet hon har av sin mor är en adress där hon växte upp och hon är nu bra sugen på att få chansen att besöka sitt barndomshem. En chans som nu kanske kan bli verklighet.

Väl innanför muren dröjer det inte länge innan de överfalls av de överlevande som nu förvandlas till något som mest ser ut att vara hämtat från en "Mad Max"-film. Tyvärr har de förvandlats från de civiliserade människor de var 25 år tidigare till grymma, blodtörstiga kannibaler och även om det är bra för handlingen i filmen känns det inte så värst trovärdigt. Det är ett sådant otroligt förfall att det blir för överdrivet för att vara trovärdigt. För även om människor säkert skulle förfalla i en sådan situation tror jag inte att de skulle göra så till den milda grad som de gjort här.

När de sedan hittar doktor Kane har han i sin tur förvandlats till någon slags riddare där han och hans anhängare helt gått tillbaka till hur livet såg ut då det var riddare som styrde här på jorden. Känns mer som om de ramlat in i en tidsmaskin än råkat ut för ett virus. Som tur är får vi inte se så mycket av honom och bortser man från att allt är lite för överdrivet så är "Doomsday" en rätt bra och intensiv film. Rhona Mitra är riktigt bra i rollen som Eden Sinclair och vi ser även Malcolm McDowell som Marcus Kane, Bob Hoskins som Sinclairs chef Bill Nelson och en perfekt castad David O'Hara som Michael Canaris som är den som initierade uppdraget.

Hoskins och O'Hara är riktigt bra men McDowell gör som vanligt en något udda figur och det går inte att komma ifrån att han känns lite som en B-skådespelare nu för tiden. Men som sagt så blir det i stort godkänt vad gäller både handling och skådespelare.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av tre dokumentärer som alla på ett eller annat sätt handlar om hur filmen spelades in. En är rent allmänt om filmen, en handlar om alla fordon, vapen och andra tekniska prylar i filmen och den tredje handlar om specialeffekterna. Tveklöst är det den om effekterna som är bäst. Det är otroligt intressant att se hur de klippt ihop en massa olika inspelningar av samma miljö för att få till det där förvuxna och övergivna utseendet som Scotland nu har.


TRE SAKER

1. Tjockare dialekt än den David O'Hara har hör man inte ofta. Den är perfekt här.

2. Vid ett tillfälle kör de en sprillans ny bil genom en port så att man skrapar i båda sidorna på bilen. Sekunderna senare är den som ny. Miss eller självhealing? Döm själva.

3. En del scener i filmen är otroligt grymma och det känns lite skrämmande att människor skulle kunna förvandlas till det på 25 år i den rätta miljön.


HANS-ÅKE LILJA (2008-12-21)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Scanbox
Ljud: DTS 5.1
Bild: Anamorfisk Widescreen 2.35:1
Extramaterial:
Anatomy of catastrophe, Devices of death: Guns, gadgets and vehicles of destruction och Visual effects and wizardry of Doomsday
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (17/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA