Äventyret som aldrig riktigt lyfter

FILMEN

"Clash of the Titans" är en äventyrsfilm ut i fingerspetsarna. Här finns det mesta, gudar, människor, krig, hjältar, skurkar med mera, med mera. Filmen handlar om Perseus som visar sig vara son till guden Zeus. Hans mor är en människa som Zeus lurade att ha sex med honom för att hämnas på hennes man. Resultatet blev att Perseus mor mördades och han själv räddad i sista sekunden av en fiskare och hans familj. De visste dock inte att han var en halvgud.

När han sen i vuxen ålder får reda på att han är son till en gud tar han ändå parti för människorna då han i första hand vill få hämnd på underjordens gud Hades som dödade resten av hans adoptivfamilj när han gav sig på ett gäng soldater som rev en gudastaty.

Resultatet är fullt krig mellan människorna och gudarna. Hades får tillstånd att släppa lös Kraken som är ett hemskt monster bland människorna om de inte börjar tillbedja gudarna igen och den enda som kan göra något för att rädda mänskligheten är Perseus. Han ger sig ut för att döda Kraken men det visar sig snart att det enda sättet att lyckas är att få Kraken att titta Medusa i ögonen och förvandlas till sten. Lättare sagt än gjort…

"Clash of the Titans" är som sagt ett stort äventyr och som sådant funkar det riktigt bra. Trovärdigheten i filmen är visserligen lika med noll men har man ingen acceptans för detta väljer man troligen ändå en annan film så det spelar ingen större roll. Skådespelarna i filmen är många och en hel del av den rätt välkända. Som Perseus ser vi Sam Worthington, som Zeus Liam Neeson, som Draco Mads Mikkelsen och som Hades Ralph Fiennes. Filmens effekter är också riktigt bra gjorda. Speciellt Medusa ser riktigt trovärdig ut, även om hon är en orm med människokropp och ormar till hår.

Problemet med filmen är dock att den aldrig riktigt lyfter. Jag vet inte varför men det känns aldrig riktigt spännande. Kanske är det för att man "vet" att det går bra för de flesta eller så lyckas filmen inte riktigt få mig att bry mig om karaktärerna. Hur som helst saknar den det där lilla extra. "Clash of the Titans" är bra underhållning men ger tyvärr inget bestående intryck, vilket jag hade hoppats på.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet bjuder på lite borttagna scener som inte direkt tillför något nytt, men även ett alternativt slut som är rätt annorlunda. Här utmanar Perseus pappa Zeus och det hela slutar inte lika trevligt som det slut som används i filmen.

Dessutom får vi en dokumentär om inspelningen med fokus på Sam som är hyfsad. Personligen hade jag dock velat veta mer om specialeffekterna.

Men då detta är blu-ray-utgåvan får vi ändå chansen att se hur filmen gjordes ordentligt. Här finns nämligen något som heter Maximum movie mode och det är en sorts bakomfilm som dyker upp medan man tittar på filmen. Man kan se en dokumentär mitt i filmen (som då kan pausas) och man kan även se filmen nere i ena hörnet medan man ser själva dokumentären. Är det en speciell scen men mycket specialeffekter (ett exempel är när krigarna välter gudastatyn) så får vi samtidigt som filmen rullar se scenen utan specialeffekter och liknande.

Detta är något som blivit möjligt nu i och med att blu-ray-skivorna har så mycket mer plats än en DVD-skiva och även om det inte är rätt sätt att se själva filmen (då den blir rätt upphackad) är det ett perfekt sätt att visa hur filmen spelades in.


TRE SAKER

1. Filmen är en remake av 1981 års originalversion med samma namn.

2. Jag gillar de bevingade hästarna som finns med. Ser riktigt läckert ut.

3. De sandaler Perseus har på sig är egentligen tennisskor med påmålade tår eftersom Sam behövde ha riktiga skor på sig för stuntscenerna.


HANS-ÅKE LILJA (2010-09-07)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2010
Bolag: Warner Bros.
Ljud: DTS 5.1 HD MA
Bild: 1080p High Defintion 2.40:1
Extramaterial:
Picture-in-Picture, Enhanced scene breakdowns, Enhanced VFX breakdowns, On-the-spot vignettes, Close-up views of the Kraken, the scorpiochs, Medusa, Stuntwork, Filming locales and so much more, Sam Worthington: An action hero for the ages, Alternate ending and Additional scenes
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (18/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA